X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Liderul Patronatelor: Comisia trilaterală s-a transformat într-o recuzită

22 mai. 2014,, 15:40   Societate
2652 0
Foto: noi.md
"Comisia trilaterală pentru negocieri colective patronate-sindicate-guvern s-a transformat într-o recuzită comodă Guvernului, iar cooperarea autorităţilor cu angajatorii se află la un nivel extrem de scăzut", consideră vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova (CNPM), Alexandr Slusari.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a amintit în cadrul adunării generale a CNPM de joi că Guvernul a refuzat să semneze Memorandumul de interacţionare cu businessul, elaborat potrivit rezultatelor discuţiilor din noiembrie 2013.

"Documentul, care în majoritatea ţărilor europene este unul de reglementare, a fost pur şi simplu trecut cu vederea. La ce bun patronatelor statutul de membru informal al guvernului, dacă nu putem influenţa situaţia?", se întreabă Slusari.

El a numit trei probleme principale, care nu sînt depăşite de guvernul actual, indiferent de lozincile despre "integrarea europeană"; concurenţă neloială, corupţia şi economia din umbră.

"Aceasta este realitatea. Putem să ne resemnăm cu ea, să fi de acord sau putem să-i contrapunem acţiuni coordonate. Dar businessul moldovenesc nu dă dovadă de astfel de acţiuni. Toţi au fost despărţiţi. Businessul şi patronatele sînt pasive şi nu pot propune nimic în situaţia în care există o neplăcere, iar mai exact cooperarea declarativă cu noi a Guvernului", a menţionat Slusari, amintind angajatorilor prezenţi că ei trebuie să apere interesele miilor de angajaţi.

El este convins că în astfel de condiţii organizaţia trebuie să activeze conform unor principii noi.

"În toţi aceşti ani am avut rolul de consilieri ai puterii, solicitanţi, analişti, dar nicidecum de putere reală. Trebuie să ne apreciem cu 5-6 cele mai sensibile subiecte pentru mediul de afaceri – de la transport şa construcţie – şi obţinerea soluţiilor prin toate metodele legale. Altfel este imposibil să soluţionăm problemele cu cabinetul de miniştri. Politicii lui de permisivitate totală trebuie să-i contrapunem acţiunile organizaţiei de profesionişti", a spus Slusari.

Directorul întreprinderii „Orvento-Metal Trading Company”, Igor Crapivca, şi-a exprimat regretul să prim-ministrul Iurie Leancă nu s-a folosit de unica posibilitate de a deveni primul şef al guvernului, care a semnat Memorandumul cu businessul.

"Îmi este teamă că acestea sînt acele rămăşiţe sovietice de care nu poate scăpa conducerea noastră, cronic incapabilă de a comunica cu populaţia, în general, și cu anumiţi reprezentanţi, în particular", consideră businessmanul.

El este nedumerit cum pot fi ignorate interesele, opinia businessului legal – acea parte a societăţii care aduce 85% din veniturile bugetului.

"De unde vine această lipsă de respect? Recent am fost cu interese de afaceri în Danemarca şi am vizitat o organizaţie similară cu CNPM – Dan-Industri. Guvernul lor nu adoptă nici o lege fără a se consulta cu mediul de afaceri. Acest fapt este o regulă. Totodată, această lege de coordonare nu este stipulată în legislaţia Danemarcei, fiind un semn de respect şi înţelegere a rolului businessului în stat", a spus Crapivca, arătîndu-se convins că doar împreună antreprenorii din Moldova pot lupta cu "înapoierea demnitarilor, care în ultimul an a ajuns la apogeu".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?