X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Serebrian a spus de ce depinde relansarea negocierilor privind conflictul transnistrean

16 apr. 07:15   Politică
2781 0

Normalizarea relațiilor dintre Kiev și Moscova este o condiție sine qua non a relansării negocierilor privind soluționarea conflictului transnistrean.

În alte condiții nu se poate reveni la formatul 5+2, blocat din cauza războiului din Ucraina, sau la orice alt format de negocieri. Declarațiile aparțin vicepremierului pentru reintegrare Oleg Serebrian și au fost făcute în cadrul emisiunii „Dimensiunea diplomatică" de la Moldova 1.

„În momentul de față este foarte greu de prezis arhitectura viitorului format de negocieri. Fără îndoială formatul nu va putea să arate așa cum a fost pentru că Republica Moldova e alta, Ucraina e alta, pentru că situația în regiune este alta. Ținînd cont de faptul că sîntem și stat candidat pentru aderare, UE trebuie să joace un alt rol în acest proces de negocieri. Nu se mai poate limita la simplul statut de observator”, a menționat Oleg Serebrian.

Vicepremierul a precizat, totuși, că viitorul format de negocieri nu se poate schimba substanțial și nu ar putea exclude Rusia.

„Oricum în acest format de negocieri atunci cînd negociezi, negociezi cu un adversar, cum nu ai vrea. Geometria nu se poate modifica substanțial. Cineva decade, cineva revine. Altceva e că în momentul de față este imposibil să stăm la o masă de negocieri în acest format 5+2 ținînd cont de războiul din Ucraina”, a spus vicepremierul.


Evoluția războiului din Ucraina, ca și evoluția Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană vor avea o influență determinantă asupra procesului de reintegrare a țării.

„Sigur că noi trebuie să ne facem tema pentru acasă. Să aducem cît putem mai mult regiunea transnistreană în cîmpul legal al Republicii Moldova în plan economic, cel fiscal, cel vamal. Chiar dacă politic către momentul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană dosarul transnistrean nu va fi soluționat încă Republica Moldova intră în hotarele ei internațional recunoscute și noi ne rezervăm dreptul ca peste un anumit timp dosarul să ajungă să fie soluționat și politic”, a conchis oficialul.

Potrivit vicepremierului, soluționarea politică a conflictului transnistrean nu poate avea loc fără demilitarizarea regiunii de Est a Republicii Moldova. Iar momentul propice pentru demilitarizarea zonei o să apară, fără îndoială, atunci cînd se va clarifica situația în războiului din Ucraina.

3
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?