Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

China şi Rusia au semnat un CONTRACT ISTORIC

22 mai. 2014,, 02:58   Economie
6002 10
Foto: mignews.com
China şi Rusia au semnat miercuri, la Shanghai, contractul pe 30 de ani pentru livrarea de gaze, în valoare de aproximativ 400 de miliarde de dolari. Contractul a fost semnat de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, și de oficialii chinezi, la o zi după vizita președintelui Vladimir Putin în China.

Contractul de livrare pe care chinezii l-au încheiat cu compania rusă Gazprom trebuia semnat marţi, dar cele două părţi nu au ajuns la consens în privinţa preţului.

Înţelegerea prevede livrarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an în China şi a fost negociată aproape 10 ani, motivul nefinalizării unui acord, pînă acum, fiind preţul.

Rusia a acceptat probabil o scădere, pentru a-şi diversifica vînzările în Asia, o piaţă în creştere, spre deosebire de cea europeană, unde cererea stagnează şi unde a intervenit şi problema Ucrainei. Preţul gazului, de circa 350 de dolari pe mia de metri cubi, va fi apropiat de media europeană.

Acest contract va oferi Federaţiei posibilitatea de a înlocui o parte din consumul statelor europene, în varianta unei deteriorări a relaţiei dintre Rusia şi UE. Livrările anuale către China reprezintă însă mai puţin de un sfert din volumul vîndut în Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?