Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Reprezentantul special al OSCE: Participanţii la negocierile în formatul „5+2” trebuie să facă abstracţie de evenimentele din Ucraina

21 mai. 2014,, 16:00   Societate
3334 1
Foto: moldova.org
„Participanţii la negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2, a căror rundă ordinară a fost programată să aibă loc pe 5-6 iunie, la Viena, trebuie să facă abstracţie de criza din Ucraina şi să se concentreze asupra agendei”, a opinat miercuri, într-o conferinţă de presă la Chişinău, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Radojko Bogojevic.

Potrivit agenţiei "Infotag", în opinia oficialului, coordonarea preliminară a agendei reuniunii, la Tiraspol şi la Chişinău, a trecut "într-o atmosferă de lucru şi de prietenie".

"Sper ca această tendinţă să se menţină şi în continuare, atît la nivel de reprezentanţi politici ai Republicii Moldova şi Transnistriei, experţi, cît şi la nivel de comunicare a mediatorilor şi observatorilor", a spus diplomatul.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a nominalizat cîteva chestiuni incluse pe agendă din partea Chişinăului.

"Aceasta este, în primul rînd, libertatea de circulaţie a cetăţenilor de pe un mal al Nistrului pe celălalt, care este în prezent îngreunată la linia de separare administrativă. Ne preocupă situaţia dificilă cu cultivarea de către fermierii moldoveni a terenurilor de după traseul Tiraspol-Camenca, care întîmpină obstacole puse de autorităţile Transnistriei. Nu vor fi uitate nici problemele de funcţionare în regiune a şcolilor cu predare în limba română, subordonate Chişinăului", a promis reprezentantul politic al Chişinăului.

Carpov a opinat că este timpul ca negociatorii să depăşească situaţia de "înţelegere insuficientă a poziţiilor reciproce".

"Aceasta se referă la perspectivele de aderare a Republicii Moldova la spaţiul economic al Uniunii Europene, semnarea Acordului de asociere, inclusiv cu privire la liberul schimb cu UE. Le reamintim încă o dată partenerilor noştri tiraspoleni că acestea nu sînt îndreptate împotriva agenţilor economici din Transnistria", a asigurat Carpov.

Referindu-se la perspectivele discuţiilor asupra problemelor din "coşul al treilea" - relaţiile instituţionale şi politice ale părţilor (pe care Tiraspolul refuză categoric să le discute chiar de la începutul negocierilor - "I"), - Eugen Carpov a spus că diplomaţii abordează tangenţial acest subiect cu regularitate.

"Noi am dori să discutăm acest subiect într-un aspect mai larg şi partenerii din OSCE ne susţin în acest sens", a menţionat funcţionarul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?