X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4056

Presa: Țările NATO au stabilit două "linii roșii". Printre acestea este și Moldova

6 mai. 13:20   Politică
3574 2

Țările NATO au stabilit „în mod «confidențial» două «linii roșii», în cazul în care acestea vor fi depășite, Alianța Nord-Atlantică ar putea interveni direct în războiul din Ucraina.

Acest lucru a fost relatat de publicația italiană La Repubblica citînd surse. În același timp, aceasta notează că NATO nu elaborează niciun plan operațional.

Prima „linie roșie” se referă la amenințarea de rupere de către Rusia a liniei de apărare ucrainene și la participarea unei terțe țări, și anume Belarus, la război, precizează La Repubblica. Potrivit ziarului, FAU nu poate controla în totalitate granița dintre Ucraina și Belarus, ceea ce creează condiții pentru ca forțele armate ruse să pătrundă în coridorul dintre Ucraina și Belarus. După cum sugerează ziarul, „atunci Minskul va fi implicat direct într-o dispută militară”, iar „trupele și arsenalul său vor avea o importanță crucială pentru Moscova”. Iar această circumstanță ar putea intensifica acțiunile NATO în favoarea Ucrainei, subliniază articolul, scrie Noi.md cu referire la dw.com.

A doua „linie roșie”, potrivit La Repubblica, este o eventuală provocare rusă împotriva statelor baltice, a Poloniei sau „un atac țintit asupra Moldovei”.

Potrivit ziarului, NATO a început să se pregătească pentru un război cu Rusia cu forțele întregii coaliții. Ca exemplu, ziarul menționează exercițiul de patru luni Steadfast Defender 2024, cel mai mare exercițiu al alianței din 1988 încoace, care a început la sfîrșitul lunii ianuarie în Europa și care simulează un conflict cu un „adversar practic egal”. Aproximativ 90.000 de soldați sînt implicați în acest exercițiu.


Potrivit agenției de presă dpa, scenariul manevrelor Steadfast Defender este un atac rusesc pe teritoriul aliat, care declanșează articolul 5 din Tratatul de apărare colectivă al NATO.

În februarie, președintele francez Emmanuel Macron a admis că trupe terestre occidentale ar putea fi desfășurate în Ucraina. Cu toate acestea, mulți membri ai alianței, inclusiv Germania, au respins imediat această idee. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus, de asemenea, posibilitatea de a trimite unități de luptă ale alianței în Ucraina.

9
2
0
0
98

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?