X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

De ce nu se grăbește Rusia să alipească regiunea Donețk?

14 mai. 2014,, 10:23   Politică
12539 19
Foto : pikabu.ru
Rusia ar trebui sa recunoasca rezultatul referendumurilor pentru independenta a regiunilor ucrainene? Si, mai ales, sa le accepte in componena ei? Intrebari la care incearca sa raspunda, intr-o ampla analiza, publicatia Vzgliad.

Pentru moment, estimeaza sursa citata, Moscova se va limita, dupa toate probabilittile, la a accepta verdictul urnelor, dar fara sa se grabeasca cu anexarea regiunilor Donețk si Lugansk, acolo unde duminica au avut consultari populare, catalogate ilegale de Kiev si Occident si care au atras un nou val de sanctiuni impotriva Rusiei, pedepsita pentru ca nu a depus mai multe eforturi pentru a preintampina organizarea votului.

De ce aceasta atitudine „rezervata” a Kremlinului? Pentru ca, explica Vzgliad, „in confruntarea cu SUA, care se afla in spatele autoritatilor de la Kiev, Moscova lupta pentru toata Ucraina, pentru ca toata sa fie cu Rusia sau in componenta Rusiei, ca Malorussia si Novorussia, doua entitati distincte”.

Autorul articolului este de parere ca nu va exista o anexare a Novorussiei la Rusia. In primul rand pentru ca procesul de delimitare este abia la inceput, iar un astfel de pas ar putea antrena o destabilizare si mai puternica a situatiei din Ucraina. Este evident, apreciaza in continuare semnatarul materialului, ca votul de duminica pune la indoiala legitimitatea alegerilor prezidentiale din 25 mai din Ucraina. Probabil, scrutinul va fi greu, daca nu chiar imposibil, de organizat in Harkov, Dnepropetrovsk, Odessa.

„Asta inseamna ca lupta dintre diferitele grupari din interiorul puterii de la Kiev se va accelera, criza se va adanci, subrezind pozitia Statelor Unite, care se sprijina pe noii lideri ucraineni. Acest lucru va agrava disensiunile dintre SUA si Europa, pe fondul ecourilor razboiului civil, a inrautatirii situatiei sociale din regiunile estice si sudice ale Ucrainei, a problemelor financiare”, detaliaza Vzgliad.

Moscova, afirma publicatia, va „insista pe ideea angajarii imediate de negocieri intre Kiev si noile autoritati ale Novorussiei. Pe de alta parte, SUA vor cere Rusiei sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidentiale, iar Europa, aparent de partea Washingtonului, va accepta, intr-un final destramarea Ucrainei. O perioada de timp – o luna, poate chiar doua – se va incerca organizarea tratativelor, boicotarea lor, alte incercari.

La inceputul lunii iulie, la intalnirile din Normandia cu liderii occidentali, Putin fie va vorbi despre impasul in care s-a ajuns, fie va propune un plan de iesire din criza sub forma federalizarii Ucrainei”, afirma Vzgliad.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?