Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Merkel PREIA INIŢIATIVA în criza din Ucraina

6 mai. 2014,, 10:35   Externe
7768 9
Foto: lenta.ru
Preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE), elveţianul Didier Burkhalter, este aşteptat mîine la Moscova, pentru a discuta cu Vladimir Putin situaţia Ucrainei. Potrivit publicaţiei Voice of Russia, întîlnirea a fost stabilită la insistenţele cancelarului german Angela Merkel, care duminică seară a vorbit la telefon cu preşedintele Rusiei. Liderul Germaniei, ţară considerată ca fiind cel mai puternic aliat european al Rusiei, l-a contactat din nou pe Putin, după ce reuşise să-l convingă, zilele trecute, să-i elibereze pe observatorii OSCE reţinuţi în Doneţk de separatiştii proruşi. Astfel, Putin a acceptat să se vadă cu preşedintele OSCE pe 7 mai. Mai mult, liderul rus şi Merkel au ajuns la concluzia că e important să fie luate nişte măsuri eficiente la nivel internaţional, în special prin intermediul organizaţiei mai sus amintite, pentru a detensiona situaţia din Ucraina.

E primul pas spre o rezolvare paşnică a crizei din această ţară, după ce şi Obama a luat diverse măsuri, însă fără nici un rezultat. În tot acest timp, violenţele nu au contenit la Odessa, unde proruşii au intrat cu forţa în sediul central de poliţiei. Ei şi-au eliberat camarazii arestaţi după violenţele de vineri, în vreme ce poliţiştii priveau din spatele scuturilor, aşteptînd ca mulţimea furioasă să se risipească. Enervat de ineficienţa oamenilor legii, premierul ucrainean Arseni Iatseniuk l-a demis pe şeful poliţiei locale, acesta fiind acuzat că ar lua partea activiştilor proruşi. Totodată, armata ucraineană a încercuit duminică seară oraşul Slaviansk, unde se aflau mai mulţi insurgenţi proruşi. În plus, insurgenţi proruşi au doborît, ieri, un elicopter al armatei ucrainene, în timpul luptelor din Slaviansk. Ei au atacat elicopterul cu arme automate, iar aparatul s-a prăbuşit într- un rîu. Piloţii au scăpat cu viaţă.

Peste 1.600 de marinari militari români participă la exerciţiul “Vectorul 2014”, care se desfăşoară în perioada 5-9 mai, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Exerciţiul a fost planificat anul trecut. O altă aplicaţie militară, organizată de Forţele Terestre ale SUA şi la care va participa un detaşament al Forţelor Terestre Române, se va desfăşura în perioada 12 mai - 30 iunie, în Germania.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?