Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Granturi de pînă la 20 de milioane de euro pentru proiecte în domeniul eficienței energetice

27 mar. 2014,, 10:55   Economie
3827 0
Foto: noi.md
Republica Moldova ar putea beneficia de granturi în valoare de pînă la 20 de milioane de euro din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), relatează NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei, Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică, la propunerea Ministerului Economiei, a decis să semneze acordul de finanțare cu E5P. Granturile oferite de Fondul E5P pot fi folosite atît pentru proiecte de asistență tehnică, cît și pentru cele de investiții. Prin intermediul fondului vor fi finanțate proiecte de eficiență energetică și de mediu, ce vor avea ca scop ameliorarea sistemului de termoficare, aprovizionarea cu apă, iluminarea stradală, eficientizarea energetică a edificiilor publice, gestionarea și reciclarea deșeurilor.

Conform regulilor de asociere la Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, țările care doresc să beneficieze de granturile acordate de E5P trebuie să vină cu o contribuție proprie. Republica Moldova va contribui la fond cu 1 milion de euro. Ministerul Economiei a purtat negocieri cu reprezentanții Fondului E5P în vederea eșalonării contribuției proprii a Moldovei pe parcursul unei perioade de 5 ani.

Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu a fost constituit în anul 2009 de Guvernul Suediei în colaborare cu BERD, BEI, Grupul Băncii Mondiale și alte instituții financiare internaționale. Fondul are rolul de a acorda sprijin financiar în vederea creșterii eficienței energetice în țările Parteneriatului Estic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?