Eurovision stiri: 510
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Asociația pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor îndeamnă chișinăuienii să nu achite facturile Termocomului (VIDEO)

14 mar. 2014,, 17:47   Societate
16878 12
Foto: noi.md
„Crearea în anul 1998, în timpul lui Lucinschi, a întreprinderii SA „Termocom” a fost ilegală din start. Procurînd energie termică de la CET-1 și CET-2, pe care ulterior o vinde consumatorilor, „Termocom” încalcă unul din articolele de bază al Legii privind protecția drepturilor consumatorilor. Amintesc că moldova a aderat la Convenția Internațională pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor, ceea ce înseamnă că această lege devine organică, adică după importanță se plasează imediat după Constituția Moldovei”, a declarat pentru NOI.md președintele Asociației pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor, Piotr Guțul.

Potrivit interlocutorului, însuși vînzarea energiei termice persoanei fizice și nu juridice, adică consumatorilor casnici, cu scopul de obținere a veniturilor este ilegală. Însă sub acoperirea statului, aceasta se întîmplă deja pe parcursul a multor ani.

„Este interesant și altceva. Anul trecut noi am solicitat Curții de Conturi informație privind cheltuielile efectuate de „Termocom”. Conform acestei informații, numai în perioada anilor 2009-2010 întreprinderea nu a vărsat în bugetul municipal cele 1 miliard 595 milioane 600 de mii de lei prevăzute, care au fost achitate de consumatorii de energie termică. În acest sens ne-am adresat ofocial procurorului general, care însă a răspuns că această problemă nu ține de competența lui, ci a Serviciului fiscal. Astfel, totul „a murit” în birourile funcționarilor”, a menționat Guțul.

„Fără răspuns a rămas și adresarea noastră oficială în Parlament privind încasarea ilegală de la proprietarii de încălzire autonomă în blocurile de locuit a unei plăți suplimentare pentru căldură din cauza că în apartamentele acestora sînt țevi de la încălzirea centralizată sau chiar dacă aceastea lipsesc. Numai că legiuitorii noștri nu au ținut cont de faptul că dacă nu există un răspuns în termenul stabilit, aceasta înseamnă că hotărîrea respectivă a Guvernului este ilegală. De aceea declar cu toată responsabilitatea: PROPRIETARI AI APARTAMENTELOR CU ÎNCĂLZIRE AUTONOMĂ, NU PLĂTIȚI PENTRU SERVICIILE PE CARE NU LE-AȚI SOLICITAT! Adresați-vă la noi după sfat, noi nu am refuzat încă nimănui, în schimb, am ajutat aproape 100 de mii de cetățeni”, a menționat președintele Asociației pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor.

Mai mult, Piotr Guțul este convins că „Termocom” este cel care trebuie să plătească celor care au încălzire autonomă. „Refuzînd la serviciile „Termocomului”, consumatorul este în drept să ceară de la furnizor să evacuieze din încăperile lui toate comunicațiile. Dacă furnizorul refuză să facă acest lucru, invocînd motive tehnice sau de altă natură, consumatorul este în drept să ceară plată pentru tranzitarea produsului (mărfii, serviciului) prin încăperea care aparține consumatorului și pentru aceea că utilajul „Termocomului” se află pe teritoriul proprietății lui private (pentru paza utilajului, pentru menținerea în regim funcțional).

În încheiere, Piot Guțul a îndemnat chișinăuienii să iasă pe 15 martie, la ora 11.00, în Piața Marii Adunări Naționale și să participe la mitingul organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Protecției Drepturilor Consumatorilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?