Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Fost ministru al Apărării: Armata Moldovei este incontrolabilă şi demoralizată

13 mar. 2014,, 16:00   Societate
5294 2
Foto: noi.md
"Armata Naţională a Moldovei este incontrolabilă şi demoralizată, iar cauza este organizarea activităţii zilnice a acesteia în favoarea unui partid", consideră fostul ministru al Apărării (anii 2004-2007), actualmente antreprenor, Valeriu Pleşca.

Comentînd, la solicitarea agenţiei "Infotag", ultimul incident tragic privind tentativa de sinucidere a pacificatorului angajat cu contract, antreprenorul a opinat că "aceste incidente au loc din cauza principiului de apartenenţă politică şi de rudenie, introduse în forţele armate".

"Din momentul cînd la conducerea Ministerului, în 2009, a venit un reprezentant al Partidului Liberal – Vitalie Marinuţa, în forţele armate a început să fie introdus un principiu vicios – numirea în toate funcţiile a membrilor acestui partid. Ştiu că în perioada cînd liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a fost preşedinte interimar al Republicii Moldova, acest principiu se introducea deosebit de intensiv. Înlocuirea noţiunii de conducere a profesioniştilor cu principiul de conducere a unităţilor şi oamenilor de către "cumetrii" de partid au dus la destrămarea aparatului de conducere a armatei. Şi al doilea moment important – toţi au devenit comandanţi. Cu efectivul, în special, cu soldaţii nu are cine să lucreze, iar aceasta înseamnă că procesul de educare al acestora a eşuat", a menţionat Pleşca.

Fostul ministru a comunicat că în perioada în care a fost în fruntea Ministerului, el ştia cu certitudine cîţi soldaţi şi cîţi ofiţeri sînt în armată (3200 şi, respectiv, 1330).

"Recent, discutînd cu un înalt funcţionar de stat, care coordonează chestiunile ce vizează securitatea în stat, am constatat că acesta nu ştie cîţi soldaţi avem. Potrivit lui, „circa 1600”. În schimb, numărul de ofiţeri nu s-a schimbat. Dar "jos", în unităţi, nu are cine să lucreze cu soldaţii. Toţi sînt comandanţi. Iar între timp, afirm, în actuala stare de lucruri Armata Naţională a Moldovei nu este în stare să ţină piept agresiunii, indiferent de forma de manifestare a acesteia", susține Pleşca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?