Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Poisic: UE promovează față de Moldova o politică colonială (VIDEO)

17 feb. 2014,, 17:45   Economie
5888 6
Foto: noi.md
„Uniunea Europeană promovează față de Moldova o politică colonială. Dacă înainte statele dezvoltate aduceau din coloniile lor materie primă și livrau înapoi producție finită, acum se scoate ceea ce e mai de preț - capitalul uman”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Potrivit interlocutorului, Guvernul Moldovei alocă pentru dezvoltarea științei foarte puține mijloace. Însă noi nici nu prezentăm interes pentru UE în calitate de țară cu potențial inovațional înalt, europenii au nevoie de forță de muncă ieftină. Iar dacă o parte a populației dorește să se stabilească legal în Europa, față de persoanele respective sînt înaintate cele mai dure cerințe. Cu timpul, aceasta va deveni o catastrofă pentru Moldova.

„Deja acum economia țării funcționează din contul transferurilor bănești ale muncitorilor migranți moldoveni. Și volumul real al remitențelor este cu mult mai mare decît datele statistice oficiale. De acest fapt te poți convinge foarte simplu, comparînd datele statisticii. Astfel, remitențele oficiale, în anul 2013, au depășit 1,5 miliarde de dolari SUA, în timp ce soldul caselor de schimb valutar în aceeași perioadă a însumat 2,7 miliarde de dolari. Dar trebuie de ținut cont și de faptul că cei care s-au angajat la muncă peste hotare se străduie să-și aducă acolo copiii și părinții. Din această cauză, numărul persoanelor antrenate în cîmpul muncii în Moldova, cu vîrsta cuprinsă între 50 și 55 de ani, a crescut, iar numărul angajaților cu vîrsta sub 40 de ani s-a redus simțitor”, a subliniat expertul.

„Ne transformăm într-un raion periferic pentru Europa, însă asta nu poate dura mult, or, o asemenea cale va duce la dispariția națiunii și a statului. Cu părere de rău, în acțiunile și faptele coaliției de la guvernare nu există niciun indiciu că situația s-ar putea schimba”, a conchis Poisic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?