Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Experți: Coaliția de guvernare se teme de opinia propriului popor (VIDEO)

11 feb. 2014,, 13:40   Societate
5631 9
Foto: noi.md
„Referendumul desfășurat în Găgăuzia nu trebuie să-i sperie pe membrii coaliției de guvernare, nu trebuie să-i isterizeze și să le provoace dorința de a-i pedepsi pe „răzvrătiți”. Ei nu trebuie să încerce a căuta forțe externe care, chipurile, ar manipula opinia publică, ci trebuie să se gîndească și să propună organizarea unui sondaj consultativ la scară națională privind vectorul de dezvoltare a țării”. La această concluzie au ajuns, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Asociației Istoricilor și Politologilor „Pro-Moldova”, transmite NOI.md.

La discuțiile dedicate problemelor politicii externe și interne a Republicii Moldova după referendumul din Găgăuzia au participat președintele Asociației, doctorul habilitat în științe politice Sergiu Nazaria, fostul ambasador al Republicii Moldova în China (2002-2006) Victor Borșevici, istoricul și diplomatul Emil Ciobu, doctorul în sociologie Valentin Domentean.

Participanții la discuții au amintit că găgăuzii reprezintă o parte a poporului Moldovei, dar nu niște separatiști. Potrivit experților, găgăuzii nu au săvîrșit nimic ilegal, ci doar au aflat opinia locuitorilor autonomiei privind vectorul extern de dezvoltare a țării: Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală și Eurasiatică. Istoricii au subliniat că opțiunea pentru vectorul estic în niciun caz nu denotă faptul că găgăuzii se pronunță pentru confruntare cu statele europene.

„Din punct de vedere geografic noi sîntem europeni, fiind legați de Rusia prin rudenie de sînge și spirituală. În plus, nu trebuie să uităm că prin Moldova și Ucraina trece hotarul geopolitic și civilizațional. Noi ne aflăm la intersecția a trei mari puteri: Vestul catolic, Estul ortodox și civilizația turcă. De menționat că găgăuzii sînt unicii reprezentanți ai celei de-a treia puteri civilizaționale, care au trecut la ortodoxie. Așa a fost să fie. Noi sîntem sortiți să locuim împreună cu găgăuzi, bulgari, evrei, armeni, cu reprezentanții tuturor popoarelor mari și mici care trăiesc în Moldova”, a declarat Borșevici.

„Cum să trăim?! În pace și liniște sau în atmosferă de ură și neîncredere reciprocă?! E o întrebare retorică. Dar cum să trăim deja cu toții împreună – în prosperitate și respect din partea locuitorilor altor țări ca față de un stat suveran sau în componența României, semicolonie a Europei?”, a întrebat Sergiu Nazaria.

Fiind întrebați de jurnaliști dacă un eventual sondaj republican nu va diviza societatea în două tabere, chiar dacă opinia uneia dintre ele va predomina (ceea ce este inevitabil), istoricii au răspuns că este un lucru normal și chiar foarte bun.

„Aceasta va arăta fiecărei părți că există și un punct de vedere diferit de al lor, care trebuie luat în seamă, de aceea problema trebuie discutată și găsită o soluție care ar mulțumi majoritatea absolută a societății noastre”, a subliniat Domentean.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?