X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

A fost emis un nou Cod Galben

20 iun. 07:58   Societate
7430 0

Serviciul hidrometeorologic de stat a emis un nou cod galben de intensificare a vîntului.

Astfel, potrivit meteorologilor, astăzi în intervalul orelor 8-20 se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic în rafale de pînă la 15-20 m/s.

Totodată, potrivit specialiștilor un nou val de praf saharian ar putea ajunge, în această săptămînă, în Republica Moldova. Cel puțin asta prevede pentru țara vecină Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus din România.

Praful saharian va avea concentrații mici, conform meteorologilor. „Acestea sînt normale în episoadele intense de căldură. Masa de aer din Sahara aduce diferite concentrații de praf saharian. Fără ploi, nu vom observa prea multe la sol, iar chiar dacă va ploua, concentrațiile sînt foarte mici și nu se compară cu episodul de acum o lună”, explică ei.

În timpul acestor episoade de praf saharian, persoanele care suferă de boli respiratorii cronice – astm, BPOC, bronșiectazii – prezintă risc de acutizare, avertizează medicii. „Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronșiectazii, pentru că poate induce crise de acutizare acestor afecțiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar crește cu 30% pentru acești pacienți în următoarele cinci zile de la expunere”.


Acestor persoane medicul le recomandă „să utilizeze suplimentar medicația pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situații particulare, cum este și acesta”. De asemenea, praful saharian poate afecta și persoanele alergice. Și aceste persoane trebuie să respecte medicația indicată de medicul alergolog, spune medicul Beatrice Mahler, convinsă fiind că medicii alergologi sau pneumologi recomandă pentru fiecare pacient cu astm alergic „suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă”.

1
2
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?