Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Beneficiarii programului PARE 1+1 apreciază susţinerea statului în dezvoltarea afacerilor în mediul rural

1 feb. 2014,, 16:00   Economie
4409 0
Foto : timpul.md
Beneficiarii Programului PARE 1+1 apreciază susţinerea acordată de autorităţi în vederea atragerii remitenţelor în economia Republicii Moldova şi dezvoltarea afacerilor în mediul rural. Programul prevede că la un leu investit, provenit din remitenţe, statul mai acordă încă un leu. Suma maximă oferită este de 200 de mii de lei.

Solicitată de „Infotag”, femeia de afaceri Zinaida Cotelea, din satul Răciula, raionul Călăraşi, a menţionat că, avînd susţinerea financiară a proiectului, în acest an, în sat va fi deschisă o brutărie, care va asigura cu produse de panificaţie atît locuitorii satului, cît şi pe cei din satele învecinate.

„Investiţiile în această afacere se ridică la peste 400 de mii de lei, dintre care 200 de mii de lei au fost acordați în cadrul proiectului. Banii au fost investiţi în modernizarea încăperii şi în procurarea utilajului. Sperăm că pînă la sărbătorile de Paşti vom reuşi să deschidem brutăria, ce va permite crearea a cel puţin patru noi locuri de muncă. Produsele vor fi de calitate, va fi implementată tehnologia italiană, iar preţurile vor fi accesibile pentru cumpărători”, a spus sursa citată. Zinaida Cotelea susţine că, timp de mai mulţi ani, împreună cu soţul şi cei trei copii, a lucrat în Italia, iar investiţiile acumulate pe parcurs au fost direcţionate spre întreţinerea a două magazine alimentare din sat.

„Ulterior, ne-am gîndit să mai dezvoltăm o afacere care i-ar determina pe copiii noştri să revină din străinătate şi să muncească acasă. Am reuşit parţial acest lucru, avînd în vedere că feciorul a revenit cu familia în sat. Acum trebuie să le îndemnăm şi pe fiice să procedeze la fel. Pe parcursul acestor ani ne-am convins că cel mai bine te regăseşti la tine acasă”, a mărturisit Zinaida Cotelea.

Ion Purcel din satul Hirova, raionul Călăraşi, de asemenea, a beneficiat de 200 de mii de lei în cadrul programului, bani pe care i-a investit în procurarea utilajului şi tehnicii agricole, necesare pentru cultivarea viţei de vie.

„Sînt specialist în cultivarea viţei de vie şi, împreună cu feciorul, care lucrează peste hotare, am decis să investim anume în acest domeniu. Pe cele 5 ha de teren pe care le deţinem am plantat viţă de vie cu soiuri de masă. Din sursele proiectului am achiziţionat un minitractor japonez cu toate agregatele necesare, care ne permite să prelucrăm solul între rîndurile de viţă de vie, să strîngem crengile şi să transportăm strugurii de masă. Asta ne permite să micşorăm lucrul manual în vie”, a relatat pentru „Infotag” Ion Purcel, care speră că după ce via va începe să dea roade, investiţiile vor fi recuperate pe parcursul a circa 5 ani.

Un alt beneficiar, Vilen Cebotari, a reuşit să dezvolte lîngă satul Peresecina, raionul Orhei, o crescătorie de melci.

„La început a fost ideea. Avînd o idee reuşită, îți este mai simplu să găseşti bani, iar investiţiile se recuperează mai rapid. După ce am gustat melci cumpăraţi de la un supermarket din Franţa, am decis să deschid o crescătorie de melci în Moldova. Am avut nevoie de aproape doi ani pentru a obţine experienţă în domeniu şi a recurge ulterior la acest pas”, a spus Cebotari, care a obţinut de la stat 200 de mii de lei pentru dezvoltarea afacerii.

Potrivit lui, aproape întreaga producţie este exportată în Europa.

„Anul trecut am exportat în jur de 1,5 tone de melci. În acest an cifra va creşte de două sau de trei ori”, a spus omul de afaceri, precizînd că şi în Moldova sînt cîteva restaurante care manifestă interes faţă de acest produs.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?