Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Promisiunile funcționarilor europeni inspiră optimism – declarație

24 ian. 2014,, 09:20   Societate
4772 1
Foto: noi.md
„Conferința miniștrilor agriculturii din țările UE și Parteneriatului Estic, discuțiile și schimbul de opinii, promisiunile funcționarilor europeni de a susține dezvoltarea și modernizarea sectorului agrar al Moldovei inspiră optimism și încredere în faptul că producătorii autohtoni vor putea atinge în termene restrînse un nivel european al producției lor”, a declarat pentru NOI.md ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Mulțumiți de rezultatele discuțiilor au rămas și alți participanți la conferință.

„Cred că a fost o discuție profundă și utilă, fără grandilocvență. O discuție sinceră despre toate avantajele și riscurile”, a menționat președintele Asociației Exportatorilor de Fructe și Legume „Moldova-fruct”, Vitalie Gorincioi. Potrivit lui, cel mai important mesaj, se poate spune chiar promisiune certă, a venit din partea comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloș, și a comisarului european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, care au dat asigurări că deja în acest an fermierii moldoveni vor obține acces la granturi europene și credite pe termen lung în condiții avantajoase, precum și acces la tehnologii noi și utilaj modern”, a spus președintele asociației.

Vitalie Gorincioi a menționat că în Moldova deja există multe livezi sădite și prelucrate după cele mai avansate tehnologii, însă lipsa ambalajului modern, frigiderelor, liniilor de sortare nu ne permite să corespundem cerințelor cumpărătorilor angro și consumatorilor finali. Este nevoie de mijloace financiare importante.

„Statul nu are acești bani, iar băncile autohtone oferă credite la o rată a dobînzii foarte înaltă și cu greu acceptă să lucreze pe termen lung. Băncile vor profit mare și imediat, fără a avea capacitatea de a gîndi la scară largă. Judecați singuri: împreună cu feciorii am sădit livezi de fructe moderne și, ca niște antreprenori calculați, am construit un frigider modern, care ne-a costat 10 milioane de lei. Am apelat la una dintre băncile de la noi pentru a lua un credit de 4 milioane de lei pentru alte cheltuieli, iar banca a acceptat să primească acest frigider în gaj pentru 40% din costul lui. Oare este normal așa ceva? Posibilitatea obținerii unor credite și granturi accesibile, cu condiția investirii mijloacelor proprii, ceea ce reprezintă o cerință obligatorie, va permite fermierilor noștri să procure utilaj modern, ambalaj respectiv, să pună la punct sistemul de irigare – adică să ajusteze totul la cele mai înalte cerințe. Poate atunci își vor da seama și cămătarii noștri”, a menționat Gorincioi.

„De altfel, după conferință, de mine s-a apropiat unul dintre conducătorii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care în trecut a deținut funcția de ministru al agriculturii, se pare al Belgiei, mi-a strîns mîna și mi-a spus că mă înțelege foarte bine și întotdeauna va fi bucuros să mă ajute după posibilitate. În încheiere doresc să subliniez: poți fi un optimist sumbru, să te plîngi pe condițiile grele și lipsa mijloacelor și să nu faci nimic. Dar se poate și trebuie căutate soluții pentru rezolvarea problemelor și pînă la urmă – atins scopul. Sînt convins: totul va fi bine”, a dat asigurări Gorincioi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?