X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Iurie Leancă i-a îndemnat pe deputaţii Găgăuziei să muncească pentru consolidarea Moldovei, nu pentru dezbinarea acesteia

22 ian. 2014,, 15:15   Societate
3398 7
Foto: noi.md
Miercuri, la Comrat, în cadrul şedinţei speciale a APG, prim-ministrul Iurie Leancă i-a îndemnat pe deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei (APG) să muncească pentru consolidarea Moldovei, și nu pentru dezbinarea acesteia.

Potrivit agenţiei „Infotag”, oficialul a amintit aleşilor poporului că deviza principală a Uniunii Europene este independenţa maximă a autorităţilor locale.

„Existenţa centrului şi a regiunii este o chestiuni subtilă. Susţin declaraţiile deputatului Stepan Topala (primul lider al Găgăuziei – „I”), care ne-a îndemnat să transformăm Găgăuzia în cea dea 16 autonomie de succes din UE. Trebuie să învăţăm un lucru – şi la Chişinău, şi la Comrat: avem nevoie unii de alţii, toţi trebuie să-şi chibzuiască bine acţiunile şi deciziile”, a subliniat şeful guvernului.

Potrivit acestuia, decizia luată de autorităţile Găgăuziei cu privire la desfăşurarea pe 2 februarie a referendumului încă poate fi anulată.

„De asemenea, rămîne neclar care sînt următoarele acţiuni ale autorităţilor autonomiei după desfăşurarea referendumurilor. Îmi displac declaraţiile cu privire la pierderea statalităţii Moldovei dacă se va asocia cu UE sau faptul că în acest caz şi Transnistria va fi pierdută irevocabil. Haideţi că găsim pentru tot spectrul de întrebări răspunsuri adecvate”, a îndemnat prim-ministrul.

Diplomatul a amintit că pînă la alegerile parlamentare a mai rămas un an.

„Fie ca în cadrul alegerilor cetăţenii să-și expună părerea cu privire la faptul ce consideră ei cea mai mare prioritate, viziunea lor asupra căii de dezvoltare a ţării. La Chişinău vom mai discuta încă o dată detaliat întrevederea de astăzi în cadrul unei şedinţei separate a cabinetului de miniştri, pentru stabilirea măsuri menite de a soluţiona problemele sociale, economice şi juridice ale regiunii”, a menţionat Leancă.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a spus că Moldova ar trebui să păstreze relaţiile sănătoase de parteneriat şi cu Estul, şi cu Vestul.

„Consider complet nefondate afirmaţiile unui şir de deputaţi ai APG cu privire la faptul că, odată cu obţinerea asocierii cu UE, Moldova îşi va pierde statalitatea. Această afirmaţie este una greşită”, a declarat acesta.

Vizita premierului şi președintelui Paramentului la Comrat are loc în ajunul referendumului consultativ şi legislativ, a cărui desfășurare este planificată în autonomie pentru 2 februarie. Locuitorilor li se va propune să răspundă la întrebarea cu privire la faptul care cale de dezvoltare este mai dorită pentru Republica Moldova – cu UE sau în cadrul Uniunii Vamale, precum şi cu privire la dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul pierderii statalităţii Republicii Moldova. Curtea de Apel din Comrat a anulat această decizie a APG, considerînd-o ilegală. Conducerea de la Chişinău, de asemenea, consideră că autorităţile autonomiei şi-au depăşit atribuţiile, deoarece în cadrul referendumului local urmează a soluţiona probleme locale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?