X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Prețurile în Moldova ar putea crește mai mult decît a prognozat BNM

16 dec. 2013,, 11:20   Economie
3922 1
Foto: obozrevatel.com
Evoluţia ratei inflaţiei în ultimele două luni reliefează premise pentru ca rata inflaţiei din trimestrul IV al anului 2013 să depăşească uşor valoarea anticipată în cadrul proiecţiilor publicate în Raportul asupra ratei inflaţiei din luna noiembrie 2013, transmite NOI.md. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), aceste premize au apărut din cauza creşterii peste aşteptări a preţurilor la produsele alimentare în luna octombrie.

Specialiștii BNM au menționat că balanţa riscurilor pe termen mediu la adresa ratei inflaţiei continuă să fie influenţată de un şir complex de factori externi şi interni cu prevalarea celor dezinflaţionişti. Presiunile dezinflaţioniste sînt conturate, în special, de stagnarea cererii agregate, de temperarea consumului, reflectat prin reducerea importurilor şi de deprecierea monedelor naţionale ale unor parteneri comerciali. Factorii care ar putea contribui la contrabalansarea procesului dezinflaţionist sînt: redresarea treptată a economiilor din Uniunea Europeană, majorarea preţurilor internaţionale la petrol pe fundalul persistenţei tensiunilor din Orientul Mijlociu şi stimularea cererii interne.

De menționat că în luna noiembrie 2013 ritmul creşterii preţurilor de consum pentru ultimele 12 luni a constituit 4,9% sau cu 0,2 puncte procentuale mai mult faţă de luna precedentă, fiind în proximitatea ţintei inflaţiei pe termen mediu de 5%%. Rata inflației, în noiembrie 2013, a constituit 0,8%. Anterior BNM a majorat prognoza medie anuală a ratei inflației pe anul 2013 de la 4,3% pînă la 4,5%, iar pe anul 2014 – de la 3,8% pînă la 4,7%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?