Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Vladimir Filat încearcă să preia inițiativa politică

10 dec. 2013,, 13:21   Politică
11752 20
Foto: pldm.md
Xenia Florea

În weekendul trecut a avut loc cel de-al VI-lea congres al Partidului Liberal Democrat. Sala Manejului de Atletism înverzită, bannere enorme cu sloganul partidului „Înainte, nu înapoi!”, oaspeţi de onoare de peste hotare – vicepreşedintele Partidului Popular European Jacek Saryusz-Wolski şi ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, care a venit de pe Maidanul de la Kiev.

Apelul video al noului preşedinte al Partidului Popular European, Joseph Daul, demonstrat pe un ecran enorm. Şi 4500 de delegaţi (toţi cu fulare verzi), care l-au reales unanim pe preşedintele PLDM, Vladimir Filat, unicul candidat.

De altfel, la congresul VI al Partidului Liberal Democrat nici nu a fost prevăzută o dramaturgie excesivă. Precum scria acum cîteva luni pe reţelele de socializare analistul politic Alexei Tulbure, făcînd trimitere la surse din cadrul partidului,Vladimir Plahotniuc l-a impus pe Iurie Leancă să semneze un document care prevede că Vladimir Filat va rămîne la preşedinția PLDM încă un termen şi nimeni din partid nu-i va contesta calitatea de lider. Acesta ar fi fost un compromis politic în cadrul coaliţiei.

Filat a luat cursul spre Renaştere

Potrivit politologului Bogdan Ţîrdea, actualul congres al PLDM a avut cîteva scopuri de amploare: să le demonstreze partenerilor şi oponenţilor politici că Partidul Liberal Democrat, în pofida tuturor loviturilor şi cutremurelor, este unit; să-i întărească autoritatea zdruncinată a lui Vladimir Filat şi să arate ţării şi partenerilor europeni că PLDM este cea mai puternică forţă politică din Republica Moldova.

„15 preşedinţi de raioane, 320 de primari şi aproape 5 mii de susţinători activi – cifre colosale. După amploare, congresul VI al PLDM a depăşit al VII-lea „congres al congreselor” din anul trecut al Partidului Democrat, la care au participat 1200 de oameni. Iar faptul că 4,5 sau 4,6 mii de delegaţi ai congresului l-au reales unanim pe Vladimir Filat în funcţia de preşedinte al partidului trebuie să impresioneze şi să-i asigure lui Filar legitimitatea necesară”, a declarat într-un interviu pentru NOI.md Bogdan Ţîrdea.

La etapa actuală, în condiţiile unei campanii electorale care aproape că a început, primul lucru pe care trebuia să-l facă Vladimir Filat era să-şi fortifice puterea şi autoritatea în cadrul PLDM, care au fost ştirbite în urma demisiei cabinetului lui de miniştri şi dictatului PDM la formarea Coaliţiei de Guvernare Pro-Europeană”, susţine analistul.

„Pe parcursul ultimelor luni, circulau mai multe zvonuri că în PLDM se coace o ruptură, că acolo s-au format grupuri, iar o parte a conducerii partidului este controlată de Plahotniuc. De aceea, Filat trebuia urgent să demonstreze că toate acestea sînt doar vorbe, iar partidul îl susţine pe el. Pentru consolidarea autorităţii, domnul Filat avea nevoie de amploare, de anumiţi paşi neordinari, care i-ar fi trezit interesul faţă de el ca lider. De aici şi raidul lui la „euromaidanul” din Kiev, excentricul Mihail Saakaşvili în calitate de oaspete de onoare cu laudele lui: „Filat este un mare politician” şi „mulţi politicieni în locul lui Filat nu ar fi venit pe Maidan, dar el, fără să ezite, la prima invitaţie a plecat”. De aici şi amploarea demonstrativă a congresului. Domnul Filat avea nevoie de un show politic. Şi el şi l-a organizat”, a spus analistul politic.

În ceea ce priveşte realegerea lui Vladimir Filat la cîrma partidului, fără a avea un contracandidat, în opinia lui Bogdan Ţîrdea, liberal-democraţii nici nu aveau altă alternativă. „Anume Filat a creat acest partid de la zero. Anume el este sponsorul de bază al PLDM. Ratingul lui personal, în pofida loviturii dureroase a lui Plahotniuc şi plecarea de la putere, este mai înalt decît al lui Iurie Leancă.

Ratingul de încredere al premierului este mai înalt, însă ratingul personal al lui este totuşi mai mic decît al lui Filat. Şi apoi Iurie Leancă nu este lider. El este un specialist bun în probleme externe, un teoretician tehnocrat, dar nu e omul care conduce masele. Iar Filat de lider. El are ceea ce este foarte necesar în condiţiile realităţii politice moldoveneşti: duritate, abilitatea de a colecta bani de la elitele locale (iar oamenii de afaceri nu dau bani oricui) şi capacitatea de a lupta”.

Analistul politic Igor Boţan, de asemenea, consideră că liberal-democraţii nu aveau altă alternativă decît afişarea demonstrativă a unităţii partidului şi realegerea lui Vladimir Filat în funcţia de preşedinte al partidului. În primul rînd, oricare alternativă ar fi provocat o criză în rîndurile PLDM, care nu este oportună în ajunul alegerilor parlamentare.

În al doilea rînd, „aşa e teoria politică: în Moldova cei care vin la putere împart „locurile căldicele” oamenilor săi în organele centrale şi locale. Şi oricare ar fi divergenţele interne, în condiţiile campaniei electorale (care a fost lansată la Vilnius), aceşti oameni nu pot să nu fie consolidaţi. De aceea, în cazul unui eşec ei riscă să-şi piardă aceste „locuri căldicele”.

„Filozoful austriac Hans Kelzen a spus odată că toate partidele sînt nişte structuri oligarhice. Timp de 100 de ani nimic nu s-a schimbat. Au apărut tehnologii moderne, show-uri cu laser, ecrane mari la congresele de partid, dar libertatea şi democraţia tot nu sînt prezente în interiorul partidelor, ci între ele”, consideră Igor Boţan.

Filat încearcă să reia iniţiativa

În opinia experţilor politici, după zece luni (după demisie) de linişte impusă, „lingerea rănilor” şi necesitatea de a juca roluri secundare, Vladimir Filat a ieşit din nou la atac şi încearcă să reia statutul de lider politic.

„Cred că congresul ordinar al PLDM nu a fost organizat imediat după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Acum liberal-democraţii încearcă insistent să convingă electoratul că succesele de la Vilnius constituie, în mare parte, succesul PLDM. Nu în zadar, în capitala lituaniană, la parafarea Acordului de asociere, a plecat nu doar premierul Leancă, prim-vicepreşedintele PLDM, dar şi liderul partidului, Vladimir Filat. Deşi, ne-am putea întreba ce a pierdut ex-premierul la avizarea tehnică a acordului bilateral? În realitate, aceasta a fost o vizită cu un mesaj electoral pronunţat”, consideră Bogdan Ţîrdea.

Acelaşi scop l-s avut şi vizita recentă a lui Vladimir Filat la „euromaidanul” de la Kiev: „Cred că aceasta a fost în încercare a lui Filat de a se ridica la un nivel politic regional, deşi e puţin probabil că el s-a dus acolo din proprie iniţiativă, dar nu la indicaţia Bruxelles-ului. Iată şi Saakaşvili, în timpul congresului PLDM, a dat de înţeles că Filat a dat curs invitaţiei de a merge la mitingul opoziţiei de pe Maidan, dar nu a plecat într-acolo singur. Ce nu faci pentru susţinerea partenerilor europeni?”

Apropo, ideea că „anume PLDM este locomotiva procesului de integrare europeană” a fost promovată de liberal-democraţi la congresul VI. În cuvîntarea sa de la final Vladimir Filat a venit cu propunerea „către toţi colegii, începînd cu premierul Iurie Leancă pînă la primarii localităţilor”, ca pe toate instituţiile de stat, alături de drapelul Republicii Moldova să fie arborat şi drapelul Uniunii Europene.

„Nu cred că pentru aceasta este nevoie de adopta legi suplimentare, dar noi trebuie să simţim că sîntem europeni. Acum noi trebuie să începem o campanie complexă de informare, să mergem pe la casele oamenilor, să le explicăm avantajele aderării la UE”, a spus el.

Iată unul dintre punctele principale ale programului preelectoral al PLDM la alegerile parlamentare-2014, inclus în manifestul congresului VI. „PLDM îşi sporeşte eforturile de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin finalizarea procesului de liberalizare a regimului de vize, astfel ca în timpul apropiat cetăţenii R. Moldova să poată circula liber în Uniunea Europeană”.

În opinia analistului politic Igor Boţan, deocamdată, tentativele lui Vladimir Filar de a prelua de la PDM iniţiativa politică sînt reuşite. Iar Partidul Democrat pierde poziţiile cîştigate în timpul crizei politice din primăvara aceasta.

„Iniţial, domnul Filat a chemat cetăţenii care, după cum a spus el, vor să trăiască într-o ţară liberă, democratică şi prosperă, să iasă pe 3 noiembrie la mitingul pentru susţinerea integrării europene. Democraţii au răspuns la chemarea PLDM şi împreună cu acesta a desfășurat o acţiune de amploare în centrul Chişinăului, folosind pîrghiile administrative şi de partid. Apoi, în ajunul summitului de la Vilnius, PLDM a propus semnarea Pactului de responsabilitate pentru o Moldovă europeană. Conducerea PDM din nou a răspuns la apel şi a semnat documentul. Aşa că domnul Filat a demonstrat încă o dată că el este un maestru al artei politice. Că el din nou devine lider, dar nu subordonat. Iar domnul Lupu şi partidul lui pierd poziţiile, alunecînd treptat în rîndurile celor subordonaţi”, a conchis Igor Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?