X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cel puţin 130 de instituţii de învăţămînt și clădiri publice vor trece în 2014 la încălzirea cu biomasă

26 noi. 2013,, 12:32   Societate
2964 0
Foto: noi.md
Proiectul "Energie şi biomasă" este unul dintre cele mai reuşite proiecte în Moldova şi în 2014, în cadrul acestuia cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe și alte instituţii publice îşi vor instala sisteme termice alternative pe bază de biomasă. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, luni, în cadrul întrevederii cu coordonatorul rezident al ONU la Chişinău, Nicola Harrington-Buhay.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Ministerului Economiei, interlocutorii au discutat despre amplificarea eforturilor de promovare şi susţinere a conceptului de economie verde în ţara noastră, despre rezultatele proiectului "Energie şi biomasă" susţinut de PNUD, extinderea în regiuni a centrelor de carieră SYSLAB, de asemenea, despre abordarea inovativă a antreprenoriatului în cadrul Strategiei Inovaţionale, elaborate cu suportul experţilor PNUD.

Potrivit lui Lazăr, instalarea noilor sisteme termice va permite asigurarea a 75.000 de persoane cu energie furnizată sigur şi confort termic sporit, crearea a peste 200 de noi locuri de muncă, precum şi lansarea a zeci de afaceri noi de producere a peletelor şi brichetelor.

Vorbind despre promovarea conceptului de economie verde, ministrul economiei a susţinut abordarea sistemică a acestuia, coordonată la nivelul instituţiilor implicate, care trebuie să se regăsească în documente de politici naţionale.

"Aplicarea acestui concept în Republica Moldova presupune o schimbare de viziune, în special a antreprenorilor care urmează să valorifice capitalul natural şi serviciile ecologice în mod inovativ", consideră oficialul.

Proiectul "Energie şi biomasă" este calculat pentru perioada 2011-2014. Bugetul acestuia este de 14,56 milioane de euro, oferite de UE (14 milioane de euro) şi PNUD Moldova (560 de mii de euro). Timp de primii doi ani, în circa 200 de instituţii publice au fost instalate sisteme termice care funcţionează pe biomasă. Acest fapt a permis crearea a 226 de noi locuri de muncă şi lansarea a zeci de afaceri noi de producere a peletelor şi brichetelor obţinute prin intermediul prelucrării masei vegetale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?