Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

România va fi vecină cu China

25 sep. 2013,, 13:20   Externe
4902 3
Foto: loveopium.ru
China a concesionat, în apropierea graniței cu România, o suprafață agricolă echivalentă ca întindere cu Belgia.

Vă mai aduceți aminte de bancul de pe vremea cînd Iliescu era secretar PCR pe la Iași?

Un ascultător întreabă la Radio Erevan: Cu cine se învecinează URSS?

Răspunsul nostru este: Cu cine vrea!

Bancul a devenit o realitate a zilelor noastre, cu singura modificare că acum e vorba de China. Pentru a-și hrăni imensa populație, companiile chineze au trecut la achiziții masive de terenuri agricole peste hotare. Astfel, chiar în imediata vecinătate a României, în Ucraina, China a concesionat peste 3 milioane de hectare de teren agricol pentru 50 de ani. Suprafața egală cu a Belgiei reprezintă 5% din suprafața totală a Ucrainei, sau 9% din terenul agricol, conform publicației Quartz.

Confruntată cu o creștere rapidă a populației, resursele alimentare ale Chinei sînt insuficiente, astfel încît extinderea în exteriorul țării este o soluție pentru această problemă.

În schimb, Ucraina va primi un împrumut de trei miliarde de dolari pentru dezvoltare agricolă și utilaje moderne, îngrășăminte chimice, precum și construcția unei autostrăzi ce va traversa regiunea. Aceasta este o formă modernă de colonialism, în mod special pentru o țară care deține 9% din totalul terenurilor arabile la nivel mondial, dar importă o cincime din necesarul alimentar al populației.

China nu este la prima achiziție de acest fel. Chinezii mai operează 400 de hectare în Sudan și alte 110 hectare în Tadjikistan.

O suprafață de 100.000 de hectare va fi amenajată în prima faza în regiunea Dnipropetrovsk, la 700 de kilometri est de granițele României, în principal pentru cultivarea de cereale și creșterea de porci. Proiectul va fi dezvoltat ulterior pînă la o suprafață de 3 milioane de hectare.

"La finalul anului 2009, culturile Chinei din afara țării erau răspîndite pe o suprafață totală de 2 milioane de hectare, ceea ce ar face actuala investiție cea mai mare fermă chineză din străinătate", spune Ding Li, cercetator agricol la firma de consultanță Anbound, din Beijing.

Dacă proiectul va fi dezvoltat integral, va reprezenta cea mai mare investiție externă agricolă a Chinei de pînă acum. Statul asiatic mai deține plantații semnificative în America Latina, cum e cea de soia din Argentina, de 234.000 de hectare.

Pentru comparație, suprafața agricolă a României este 13 milioane de hectare, din care doar 8,5 milioane este exploatată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?