X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Operațiune de salvare a berzelor, în Bulgaria și Ucraina

21 mar. 2018,, 23:02   Externe
3985 0

Revenirea brutală a iernii din ultimele cîteva zile, nu dă bătăi de cap doar oamenilor. În Bulgaria, sute de berze întoarse prea devreme fac faţă cu greu frigului şi ninsorii.

Oameni inimoşi din mai multe sate au început să le adăpostească de frig în propriile case.

Sute de berze zgribulite şi cu penele îngheţate, rătăcite în decorul hibernal pe care călătoresc anual mii de kilometri tocmai ca să-l evite, sînt imaginile care i-au umplut de milă pe oameni.

Numai pe cîmpurile de lîngă satul Zarita sînt în jur de două-trei sute de berze, prea îngheţate să mai zboare.

“Ne întorceam de la Silistra dimineaţa devreme şi am văzut una omorîtă de maşină pe drum. Apoi am văzut alte patru berze, aproape moarte de frig. Apoi ne-am întors şi am mai găsit două”, spune un localnic.


Păsările sînt atît de apatice, încît nu se feresc cînd oamenii le prind şi le duc acasă, la căldură. În mai multe sate, eforturile de salvare sînt coordonate de primării, care au şi pus la dispoziţie magazii sau alte spaţii unde pot fi adăpostite înaripatele.

“Avem două echipe care au grijă de păsările îngheţate. Vor continua operaţiunile de salvare pînă tîrziu, ca să salveze cît mai multe”, explică autoritățile.

Oamenii au băgat păsările în şoproane, hambare sau magazii, încălzite cu plite sau calorifere. În faţa fenomenului, specialiştii s-au văzut nevoiţi să intervină public pentru ca sătenii bine intenţionaţi să nu facă mai mult rău. Le-au transmis că doar cele aflate la sol şi care nu pot zbura trebuie salvate.

Hristina Hristova, zoolog: “Unii încearcă să salveze berze prinzîndu-le cînd dorm în copaci. Berzele trebuie să primească de mîncare bucăţi de carne sau peşte crud, puse într-un vas cu puţină apă. ”

Berzele nu par prea fericite nici în interior, dar măcar nu mai sînt ameninţate de frig. Vor rămîne la căldură în următoarele zile, pînă cînd vremea se va îmbuna din nou.

Și în Ucraina, oamenii au adăpostit păsările în case.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?