Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce a discutat Calmîc cu experţii FMI?

30 oct. 2017,, 12:30   Economie
6540 1

Conducerea Ministerului Economiei şi Infrastructurii al Moldovei a discutat cu experții FMI măsurile întreprinse de autoritățile naționale pentru soluționarea problemelor în sectorul energetic, macroeconomic și al infrastructurii drumurilor.

Acest subiecte au fost discutate în cadrul întrevederii conducerii instituției cu echipa de experți ai Fondului Monetar International (FMI), condusă de Ben Kelmanson, care se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2017. În afară de aceasta, părțile au examinat programele de dezvoltare și modernizare a acestora, comunică NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei şi Infrastructurii, în cadrul dialogului viceprim-ministrul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, a menționat că în ultima perioadă de timp au fost realizate mai multe programe și strategii de modernizare și reformare a sectoarelor gestionate, care au permis eliminarea sau minimalizarea unor riscuri asupra acestor domenii. În context, au fost menționate evoluțiile complexe în procesul de implementare a proiectelor de interconexiune la gaze naturale și energie electrică ale Moldovei cu sistemul comunitar, a modificărilor în sectoarele termoelectric, macroeconomic etc.

Totodată, Octavian Calmîc a menționat că la compartimentul reabilitării drumurilor a fost realizată o amplă analiză a situației, fiind constatată o situație alarmantă în procesul realizării majorității contractelor.

În urma discuțiilor cu partenerii de dezvoltare și companiile-administratoare au fost elaborate un șir de măsuri, care au drept scop depășirea situațiilor de criză privind îndeplinirea lucrărilor, capacitatea acestora de a-și onora obligațiunile etc. În context, Ministerul Economiei şi Infrastructurii lucrează asupra eliminării elementelor negative din activitatea instituțiilor naționale, care prin acțiuni birocratice tergiversează eliberarea licențelor sau documentelor necesare pentru realizarea lucrărilor.

Octavian Calmîc a menționat că atragerea investițiilor în infrastructura energetică și cea a drumurilor constituie obiectivele de bază ale Guvernului Moldovei, deoarece aceasta va permite, într-un final, crearea premiselor favorabile pentru dezvoltarea economiei naționale în ansamblu.

Experții FMI au mai fost informați că la moment ANRE lucrează asupra noilor metodologii de calculare a tarifelor pentru energia electrică, distribuită și furnizată, precum și pentru energia termică, la care lucrează grupele de lucru, formate din specialiști ai operatorilor de pe piața autohtonă, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Secretariatul Comunității Energetice. Aceste documente urmează a fi definitivate pînă la finele anului 2017.

Reprezentanții FMI au apreciat acțiunile autorităților moldovene în domeniile respective, accentuînd că doar prin implementarea unor reforme profunde, minimalizarea riscurilor macroeconomice sau de alt gen, menținerea unei stabilități politice Moldova poate obține rezultatele scontate.

În cadrul dialogului au fost abordate și alte subiecte legate de implementarea reformelor și strategiilor de dezvoltare în diferite domenii social-economice, sectorul bancar etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?