Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Cum autorităţile vor salva de lichidare Combinatul „Aroma”

19 oct. 2017,, 13:01   Economie
3038 0

Autorităţile Republicii Moldova vor salva de lichidare Combinatul de Coniacuri SA „Aroma” (Chişinău), pentru care anterior a fost iniţiată procedura de insolvabilitate, notează NOI.md.

Decizia a fost adoptată de Guvern prin includerea acestei întreprinderi, care este în etapa procedurii Planului de restructurare, în lista debitorilor care au importanţă vitală pentru economie.

Hotărîrea Cabinetului de miniştri a fost adoptată în baza prevederilor punctului (6) al articolului 190 al Legii insolvabilităţii, conform căreia termenul realizării planului procedurii restructurării nu poate depăşi 3 ani din ziua aprobării ei, dar dacă debitorul are importanţă vitală pentru economia naţională, la cererea creditorilor sau a organelor sectoriale centrale ale autorităţilor publice sau organelor administraţiei publice locale, termenul restructurării poate fi prelungit prin decizia adunării creditorilor o singură dată pe termenul de 2 ani. Lista debitorilor care au importanţă vitală pentru economia naţională este aprobată de guvern.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, includerea SA „Aroma” în lista debitorilor care au importanţă vitală pentru economie va permite de a evita lichidarea acestei întreprinderi vinicole mari din Moldova, care este una dintre cele mai vechi din ţară, a continua activitatea ei, a se achita cu creditorii.


Acţiunile sută la sută ale SA „Aroma” aparţin statului. Întreprinderea vinicolă este una dintre cele mai vechi din Moldova, iar cea mai mare parte a produselor ei este orientată spre export. „Aroma” produce, îmbuteliază şi comercializează băuturi alcoolice, în principal divinuri (coniacuri). „Aroma” produce în ansamblu 69 de tipuri de produse alcoolice – 47 de vinuri, 10 coniacuri şi 12 băuturi alcoolice tari. Coniacurile întreprinderii fac faţă cu succes exigenţelor la diferite concursuri şi expoziţii internaţionale, unde obţin medalii şi diplome pentru calitate înaltă.

Pe 1 aprilie 2013, în privința întreprinderii a fost inițiată procedura de insolvență. Pe 21 mai 2014 prin decizia Curţii de Apel Chişinău a fost aprobat procesul verbal al adunării creditorilor din 12 mai 2014 şi aprobat planul procedurii de restructurare pe termenul de 3 ani. În perioada anilor 2014-2016 „Aroma” a plătit la bugetul naţional de stat impozite în valoare de circa 19,1 milioane de lei.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au menţionat că, deşi situaţia financiară în societate este complicată, întreprinderea nu are datorii faţă de buget, inclusiv salariale, ceea ce confirmă profesionalismul şi seriozitatea administrării ei. În cadrul aplicării planului procedurii de restructurare „Aroma” a reuşit să menţină locurile de muncă, să majoreze vînzările, să-şi menţină ponderea pe piaţă, deşi situaţia este complicată şi concurenţa mare, să ajungă pe noi pieţe de desfacere. Condiţiile planului procedurii de restructurare au fost onorate în proporţie de 40%.

Ministerul Agriculturii susține că datoria statului este de a susţine SA „Aroma” pentru depăşirea situaţiei în care a ajuns întreprinderea şi să o includă în lista debitorilor de importanţă vitală pentru economie. Întreprinderea poate fi atractivă pentru turişti, își poate majora exporturile în ţările UE, CSI, SUA, Canada, Israel, statele Baltice etc.

Se subliniază că neîndeplinirea tuturor condiţiilor planului procedurii de restructurare a fost condiţionată de circumstanţe de forţă majoră, în particular, de instituirea embargoului de către Rusia la livrările de produse alcoolice moldoveneşti, deprecierea valutei în Kazahstan, costul excesiv de înalt al exportului în SUA, specificul pieţei Chinei, suprasaturarea pieţei de produse alcoolice a UE. În acelaşi timp, brandul „Aroma” devine tot mai cunoscut, ceea ce sporeşte şansele întreprinderii de a supravieţui şi de a obţine beneficiu. În anul 2016 volumul vînzărilor nete ale SA „Aroma” a crescut cu 20% - pînă la 13,6 mil. lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?