X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Experți: Realizările guvernanților privind parcursul european sînt modeste (VIDEO)

4 iul. 2013,, 12:45   Politică
2496 1
Foto: point.md
În ultimii opt ani, R. Moldova a înregistrat pași moderați la capitolul integrare europeană. Potrivit Centrului Analitic și Independent ”Expert-Grup” și Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, cele mai mari evoluții au fost înregistrate în domeniul dreptului de stabilire a societăților, statisticii și politicii macroeconomice și macrofinanciare. Rezultatele prezentate astăzi, într-o conferință de presă, sînt parte a unui raport de monitorizare elaborat în contextul încheierii negocierilor pe marginea Acordului de asociere R. Moldova - Uniunea Europeană.

Pe lîngă rezultatele modeste, autoritățile de la Chișinău au numit mai multe restanțe în procesul de integrare europeană. Directorul executiv al Centrului ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a subliniat în acest sens ”democrația și supremația legii, politica industrială, transportul, aspectele sanitare și fitosanitare și soluționarea conflictului transnistrean”.

În context, directorul executiv al Asociației ADEPT, Igor Boțan, a specificat că procesul lent de reformare a republicii se datorează în mare parte intereselor personale ale politicienilor aflați la guvernare. ”Cum se realizează la noi reformele? Guvernanții se uită în planul de acțiuni, văd ce au de făcut și fac ca să bifeze la Bruxelles. Însă fac așa, ca să nu le atingă interesele personale. Să zicem legea legată de CNI, parcă este o lege foarte bună, dar ar putea să mai facă un pas. De exemplu, Guvernul să aibă acces la bazele de date privind informațiile de proprietate în străinătate ale demnitarilor noștri. La fiecare întrebare de ce nu faceți, spun că nu permite legea sau un alt drept acolo. Ei sînt atît de inventivi! Bifează și la Bruxelles, dar și propriile interese și le apără”, a precizat Igor Boțan.

Potrivit autorilor raportului de monitorizare, cele mai multe evoluții privind parcursul european R. Moldova le-a înregistrat în perioadele 2005-2007 și 2010-2013. Mai multe detalii privind progresul și nereușitele R. Moldova în procesul de integrare europeană sînt redate pe site-ul de curînd lansat www.euromonitor.md.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?