Joi, în cadrul unor dezbateri publice, deputatul Partidului Democrat din Moldova, Sergiu Sîrbu, a menţionat că "PDM întotdeauna a susţinut şi va susţine cursul integrării europene şi a demonstrat acest lucru prin paşi concreţi: liberalizarea regimului de vize şi încheierea Acordului de Asociere cu UE".
"Vectorul european înseamnă dezvoltarea economiei moldoveneşti. Piaţa europeană creează perspective semnificative pentru republică, în ultimii ani exporturile în UE au crescut de trei ori. Într-adevăr, spre regret, piaţa rusă a fost pierdută, însă oamenii noştri de afaceri au reuşit să se reorienteze rapid şi, în 2017, creşterea economică este de aproximativ 4%", a amintit el.
Deputatul din partea Partidului Socialiştilor, Vladimir Golovatiuc, este însă de altă opinie.
"Creşterea principală a PIB-ului se realizează nu din contul producţiei, ci din contul serviciilor. În economie, această situaţie se numeşte "creştere fără dezvoltare". În anii de guvernare a partidelor proeuropene, economia moldovenească nu a devenit mai competitivă, în schimb a scăzut consumul gospodăriilor, iar nivelul sărăciei a crescut. Şi aceasta se întîmplă în pofida debursărilor financiare considerabile din partea UE", a spus el, menţionînd că europenii "investesc intenţionat resurse semnificative în dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru a transforma Moldova într-o platformă pentru mărfurile lor".
Potrivit lui, Europa atribuie cetăţenilor moldoveni rolul de forţă de muncă ieftină.
"Pentru prosperitatea Moldovei este necesar să fie creat un model economic bazat pe un pragmatism rigid şi realism. Republica are nevoie nu de modelul vestic şi nici cel estic, ci de propriul model de dezvoltare", susţine economistul.
Vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Mihai Popşoi, a menţionat că "integrarea europeană aduce beneficii Moldovei, din moment ce PIB-ul UE este de aproape 20 trilioane de dolari, iar Uniunea Economică Eurasiatică nu ajunge nici măcar la 2 trilioane de dolari. De aceea, vectorul estic înseamnă revenirea în URSS".
Vicepreşedintele "Partidului Nostru", Ilian Caşu, a remarcat că "Moldova a asistat la un fenomen politic: în timpul guvernării Partidului Comuniştilor, aproape 70% dintre cetăţeni au sprijinit integrarea europeană, iar în timpul guvernării proeuropene, aceasta nu este susţinută nici de 30%".
"Prin acţiunile sale, actuala guvernare a dat de înţeles cetăţenilor că calea europeană înseamnă corupţie, furt şi sărăcie. Înseamnă un stat slab şi criminal. Înseamnă organe de drept care lucrează în cele mai bune tradiţii ale Coreei de Nord", a spus el.
Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), politologul Igor Boţan, a spus că "pentru dezvoltarea reală a republicii şi a puterii, societatea civilă trebuie să fie realistă".
"Iar realitatea este următoarea: Partidul Democrat a semnat un acord de cooperare cu "Edinaia Rossia", iar Partidul Socialiştilor a făcut acelaşi lucru. Liderul democraţilor în articolul său pentru publicaţia americană "The Hills" a remarcat necesitatea ca Moldova să găsească un echilibru între Est şi Vest. Pentru acelaşi lucru pledează şi Preşedintele socialist Igor Dodon. Din păcate, Moldova a ales o a treia cale de dezvoltare şi, fără să ştie cum să procedeze, pur şi simplu stă pe loc", a spus el.
În opinia sa, introducerea noţiunii de "integrare europeană" în Constituţie ar putea duce la "guvernarea necontrolată a unui partid politic" şi i-a propus lui Sergiu Sîrbu să fie desfăşurat un referendum consultativ înainte de a schimba Legea Supremă a ţării. Democratul a promis că "dacă va fi necesar, referendumul va avea loc".
Adăuga comentariu