X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Scandal în Parlament: Deputații din opoziție au părăsit ședința

21 mar. 21:14   Politică
3076 0

Opoziția parlamentară a părăsit sala de ședințe, după ce deputații PAS au votat legi, în an electoral, prin care modifică mai multe norme privind organizarea alegerilor, inclusiv au aprobat legea pe „votul prin corespondență” și au numit un nou membru al Comisiei Electorale Centrale.

„Ceea ce am avut noi astăzi - încălcarea și violarea Constituției Republicii Moldova, adoptarea unor legi care contravine Legii Supreme. Noi dorim să lucrăm la îmbunătățirea legislației, inclusiv electorală, dar atunci cînd argumentele noastre nu sînt auzite, în mod tradițional ne-ați tras pe sfoară, rugămintea este să nu comentați, că vă place cînd ieșim din sală să comentați aici „bu-bu-bu”. În semn de protest pentru ce ați făcut astăzi, noi părăsim ședința de astăzi”, a declarat deputatul BCS, Grigore Novac, transmite unimedia.

„Mie doar îmi pare rău. Ce ghinion, iar proiectul dvs nu-l vom putea examina. Blestem!”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului Republicii Moldova, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, liderul fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a criticat proiectul votului prin corespondență în SUA și Canada, inițiat de PAS.

"Știți foarte bine că nu aveți dreptul să modificați Codul electoral în an electoral. Toate acestea vor duce la faptul că rezultatele alegerilor prezidențiale nu vor fi recunoscute", a conchis socialistul.


Amintim că Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), este de părerea că se impune aplicarea unui sistem informațional destul de sofisticat de autentificare la distanță a alegătorilor, ceea ce este un element crucial pentru votarea electronică. Dar se impune votarea prin poștă și pare a fi combinație nepotrivită între tehnologii informaționale avansate și un curier poștal care aduce plicuri la domiciliu. Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral.

Riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale. Plus la toate "proiect-pilot", în primul rînd, înseamnă testare fără consecințe juridice. În cazul nostru, voturile vor fi intabulate cu putere de voință riverană. Personal, văd riscuri mai multe și grave decît presupusele avantaje", a precizat Iurie Ciocan pentru Noi.md

Totodată, Asociația Promo-LEX a emis o opinie cu privire la proiectul de Lege în care subliniază o serie de „îngrijorări și recomandări esențiale”.Promo-LEX dezaprobă modul în care are loc procesul de elaborare a cadrului legal privind implementarea/pilotarea votului prin corespondență, atrăgînd atenția la: „includerea întîrziată pe agenda publică a subiectului votului prin corespondență”; „transparență insuficientă în procesul de elaborare a proiectului de lege” și „lipsa eforturilor pentru asigurarea unui consens național pe subiectul implementării votului prin corespondență”.

Una dintre principalele preocupări este legată de universalitatea și egalitatea votului.

Totodată, redacția Noi.md și-a îndemnat cititorii să își exprime opinia asupra inițiativei de a introduce votul prin corespondență.

5
3
1
0
37

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?