Cine va achita datoriile istorice la energia termică?

Cine va achita datoriile istorice la energia termică?

În cadrul unei dezbateri publice, specialiștii S.A „Termoelectrica” și reprezentanții fondului locativ din municipiul Chișinău au  căutat soluții pentru acoperirea datoriilor istorice la energia termică, notează NOI.md.

Potrivit lui Victor Parlicov, expert în politici energetice la IDIS ”Viitorul”, din cauza neajustării tarifelor la căldură și neachitării tarifelor istorice ale consumatorilor casnici, relația dintre furnizorul de energie termică și gestionarii fondului locativ a devenit tensionată.

Pe parcursul a 26 de ani s-au acumulat datorii foarte mari față de S.A „Termoelectrica”, iar fondul rezidențial este lider absolut la acest capitol, deținînd 98% din totalul datoriilor istorice.

„Dintre cele trei mii de apartamente controlate în acest an (din 26 de mii), am identificat 117 cazuri de furt: de facto, consumatorul era conectat la încălzirea centralizată, iar de jure, utiliza cazanul autonom. Există încă o problemă a gestiunii fondului locativ. Am fi foarte mulțumiți să contractăm direct consumatorii, dar care vor trebui să respecte niște obligațiuni”, este de părere directorul SA „Termoelectrica”, Veaceslav Eni.

Pe de altă parte, gestionarii fondului locativ susțin că sînt dați în judecată, în ciuda faptului că achită în avans facturile, și nu înțeleg de unde apar datoriile.

Potrivit lui Victor Cojocaru, președintele Cooperativei de construcție a locuințelor nr.185, furnizorul S.A „Termoelectrica” încearcă să pună pe umerii consumatorului datoriile istorice. „O dată la trei ani, furnizorul atacă în instanța de judecată CCL-urile, le impune să achite diferite taxe și serviciile executorilor, blochează contul bancar, fără a accepta reeșalonarea datoriilor pe o perioadă de timp determinată de ambele părți”.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load