Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Peșterile din Antarctida ascund ființe vii necunoscute

13 sep. 2017,, 02:30   Externe
3849 0

O lume secretă formată din animale și plante, multe dintre ele specii necunoscute, ar putea locui în peșterile calde de sub ghețarii Antarcticii, scrie AFP.

Cercetătorii au descoperit peșteri calde vaste în zona din jurul Muntelui Erebus din Antarctica, un vulcan activ de pe insula Ross.

Deși continentul în sine este extrem de rece, experții au descoperit că aici există o serie de peșteri în care temperatura ar putea ajunge aproape de 25 de grade Celsius, ceea ce le face suficient de calde pentru a susține viața.

Peșterile, scobite de aburul vulcanilor activi, ar putea găzdui un întreg ecosistem de floră și faună adînc îngropată sub gheață, susțin cercetătorii.

Un studiu condus de Universitatea Națională Australiană din jurul Muntelui Erebus, un vulcan activ pe insula Ross în Antarctica, a dus la descoperirea unui sistem extins de peșteri.


Cooronatorul cercetării, Ceridwen Fraser a declarat că în urma analizei probelor de sol luate din peșteri au rezultat urme interesante de ADN din alge, mușchi și animale mici, dar nu toate secvențele au putut fi identificate

”Aproape de intrarea în peşteră este lumină, care este filtrată pînă în adîncimi în unele dintre peşteri unde stratul de gheaţă de la suprafaţă este subţire”, a mai spus Fraser.

Profesorul Laurie Connell, co-cercetător la Universitatea din Maine, a spus că rezultatele nu confirmă faptul că animale şi plante ar trăi în peşteri. „Următorii paşi vor consta într-o privire mai îndeaproape în aceste peşteri şi în căutarea organismelor vi. Dacă ele există, va deschide uşa unei noi lumi extraordinare”, a explicat Connell.

Există un număr mare de alţi vulcani de-a lungul Antarcticii, au subliniat cercetătorii, aşa că reţeaua de peşteri sub-glaciale ar putea fi ceva obişnuit pe continent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?