Icebergul A23, care este cea mai mare formațiune naturală de acest tip din lume, își continuă mișcarea în partea sudică a Oceanului Atlantic cu intenția de a dispărea în totalitate. Cercetătorii au observat peșteri și arcuri uriașe sculptate în pereții înghețați ai uriașului bloc de gheață, relatează cursorinfo.
Despre acest lucru a anunțat agenția de știri BBC.
Icebergul A23a s-a desprins de Antarctica și a început să se deplaseze treptat cu aproximativ 4 ani în urmă. Apoi s-a oprit, agățîndu-se de fundul Mării Weddell. Suprafața sa este de 400 de kilometri, iar grosimea sa este de aproximativ 300 de metri. În același timp, greutatea gigantului este de un trilion de tone.
"În 1986, aisbergul A23a s-a desprins de Antarctica, dar apoi s-a oprit după ce s-a prins pe fundul Mării Weddell. Cu toate acestea, după cum ați subliniat, cu aproximativ 4 ani în urmă a început să se deplaseze și a ajuns în Oceanul Atlantic de Sud în noiembrie 2023. Acest aisberg are dimensiuni impresionante: o suprafață de aproximativ 400 de kilometri pătrați, o grosime de aproximativ 300 de metri și o greutate de un trilion de tone. Se preconizează că, în timp, se va topi și va dispărea complet", se arată în raport.
Eroziunea cauzată de impactul aerului mai cald și al apei de suprafață erodează treptat aisbergul A23a. Observațiile științifice au dezvăluit prezența unor valuri uriașe de 3-4 metri înălțime care se prăbușesc în crater și provoacă o eroziune constantă. Acest proces duce la formarea unor arcuri și peșteri în blocul de gheață.
Adăuga comentariu