X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Un ghețar antarctic se rupe cu cea mai mare viteză înregistrată vreodată

10 mar. 19:30   Externe
3172 0

Oamenii de știință au observat că un ghețar antarctic se fracturează cu cea mai mare viteză înregistrată vreodată: o crăpătură în ghețarul Antarcticii s-a deschis cu aproximativ 129 km/h.

Această descoperire arată că masivele glaciare pot să se spargă precum sticla, ceea ce i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum va afecta schimbarea climatică calotele glaciare.

Aceasta este, pînă în prezent, cea mai rapidă deschidere a unei fisuri care a fost observată vreodată”, a declarat Stephanie Olinger, autoarea principală a unui nou studiu asupra ghețarului și geofiziciană la Universitatea Stanford (SUA), notează Noi.md cu referire la descopera.ro.

Glaciologii definesc fisurile drept niște crăpături care trec complet printr-un ghețar plutitor și sînt văzute în mod obișnuit ca precursori ai desprinderii ghețarului în ocean.

Pentru a studia fisura, cercetătorii au combinat observațiile din satelit cu date seismice preluate de la instrumente amplasate pe ghețar. „Dacă un ghețar se rupe, ghețarul din spate se mișcă foarte repede. Acest proces de fisurare este practic modul în care ghețarii din Antarctica se desprind și formează aisberguri mari”, a mai spus autoarea studiului.

0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?