ONG-urile bat alarma! Ucraina închide școlile moldovenești (VIDEO/DOC)

ONG-urile bat alarma! Ucraina închide școlile moldovenești (VIDEO/DOC)

Un grup de organizații nonguvernamentale își exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția autorităților ucrainene de a închide școlile moldovenești din Ucraina, informează NOI.md.

Într-un demers adresat președintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip, ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, organizațiile semnatare cer autorităților să intervină prompt pentru a nu admite închiderea școlilor cu predare în limba moldovenească de pe teritoriul țării vecine. O notă de protest față de decizia autorităților ucrainene a fost expediată ambasadorului Ucrainei, Ivan Gnatișin.

Petiția a fost semnată de cinci organizații nonguvernamentale printre care: Mișcarea Națională „VOIEVOD”, Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”,„Guvernul Tinerilor din Republica Moldova”, „Alianței Naționale YMCA din Republica Moldova”,„Centrul pentru Cooperarea Tinerilor”.  

 „Rugăm să luați atitudine față de aceste modificări și să întreprindeți măsuri în vederea obținerii explicațiilor de rigoare de la partea ucraineană, în vederea depășirii acestei nedreptăți care a creat un precedent, iar în perspectivă ne poate influența și pe noi, astfel încît să fie lezată în drepturi minoritatea ucraineană din Moldova”, se arată în demersul celor cinci ONG-uri.

Potrivit petiționarilor, minoritatea moldovenească din Ucraina numără, conform ultimului recensămînt, circa 250 de mii de cetățeni și este de obligația autorităților de la Chișinău să le apere drepturile. Semnatarii au atenționat că prevederile noii legi a educației în Ucraina contravin Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale.

„Păstrarea tradițiilor, culturii și limbii moldovenești în cadrul acestor comunități etnice compacte reprezintă nu doar o normă general acceptată la nivel european, prevăzută în documente și tratate la care Ucraina și Moldova sînt parte, dar și un subiect de interes sporit pentru noi, ca societate civilă, care ne simțim atașați și îngrijorați de situația conaționalilor noștri din Ucraina”, se mai menționează în demers.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load