Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Șefa statului: "În cazul votului prin corespondență, bineînțeles, că există riscuri"

18 mar. 15:24   Politică
2966 3

Președinta Maia Sandu a susținut astăzi o conferință de presă al tema organizării referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (UE), în urma consultărilor cu mai multe grupuri de cetățeni și organizații. În cadrul rundei de întrebări-răspunsuri, șefa statului a vorbit și la subiectul inițiativei privind votul prin corespondență.

"Inițiativa votului prin corespondență este răspunsul nostru la solicitarea oamenilor din diasporă, cărora le este greu să ajungă la secțiile de vot", a precizat șefa statului, notează Noi.md.

Maia Sandu a adus drept exemple mai multe țări (Franța, Spania, Canada, Italia, Austria, Germania etc.), unde, potrivit ei, există democrații consolidate și unde acest mecansim a fost aplicat cu succes.

"Deci este un mecanism verificat. Dorința mea este să putem să aplicăm acest mecanism peste tot în lume, pentru că, cred, că avem moldoveni și-n Australia, și-n Noua Zeelandă și-n alte locuri, unde este foarte greu să deschidem secții de vot. Acum, probabil, este la latitudinea Comisiei Electorale Centrale (CEC) să spună cît poate organiza în acest an. Pentru că, dacă reușesc să organizeze peste tot în lume, eu m-aș bucura. Dacă nu reușesc peste tot în lume, atunci trebuie să se pornească de la 2 lucruri: credibilitatea sistemului de vot în țările, unde vrem să punem în aplicare acest mecanism și distanțele".

Contatactați de Noi.md, reprezentanții CEC nu au răspuns, deocamdată, apelului. Anterior, mai multe voci, printre care și fostul șef al CEC, Iurie Ciocan, au remarcat faptul că acest mecansim al votului prin corespondență implică mai multe riscuri decît avantaje, lucru evidențiat și de către șefa statului.


"În cazul votului prin corespondență, bineînțeles, că există riscuri și tocmai de această se lucrează la un sistem, care ar elimina aceste riscuri. Este foarte important că să existe 100% certitudine că nu se poate interveni", a precizat Maia Sandu. Totodată, președinta a menționat că, deși este o inițiativă-pilot, aplicarea acesteia va produce efecte juridice.

Într-o primă fază, votul prin corespondență va fi testat doar în Canada și Statele Unite ale Americii. Iurie Ciocan a declarat anterior pentru Noi.md că în cazul acestui mecansim, "riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale".

Anterior, Noi.md și-a îndemnat cititorii să răspundă în cadrul unui sondaj despre părerea lor față de această inițiativă. Astfel, potrivit 88,1% din respondenți, votul prin corespondență este de fapt un mod sofisticat de a frauda alegerile, 10,3% cred că este o inițiativă binevenită, iar 1,6% spun că nu au auzit despre această inițiativă. La sondaj au participat 1338 de persoane.

Amintim că un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. "Este un proiect care vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii noștri din diasporă, în special, în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari", au menționat deputații.

8
0
0
2
49

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?