Ping-pongul continuă: Dodon suspendă decizia lui Filip

Ping-pongul continuă: Dodon suspendă decizia lui Filip

Igor Dodon a decis să suspende hotărîrea adoptată astăzi de Guvern privind participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina, informează NOI.md.

Dodon afirmă că pentru prima dată în calitate de șef al statului a decis să fac uz de dreptul său constituțional și să suspende actele Guvernului pînă la adoptarea hotărîrii definitive a Curţii Constituţionale.

„Constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3, care prevede: «Participarea unor unităţi ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate»”, a declarat el.

Demnitarul a reiterat că Republica Moldova este un stat neutru, conform Constituției, iar militarii moldoveni nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. El a precizat că nu va împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU.

„Forțele armate, inclusiv Ministerul Apărării, se află într-o stare deplorabilă, cea mai critică de pînă acum, din cauza guvernărilor euro-unioniste, din anul 2009 pînă în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vîndut armamentul și au adus la o asemenea situație vor fi trași la răspundere, inclusiv penală”, a avertizat Igor Dodon.

Menționăm că la ședința de astăzi a Guvernului a fost aprobată o hotărîre privind participarea militarilor moldoveni la exercițiul multinațional „Rapid Trident” din Ucraina. Decizia a fost luată în ciuda interdicției impuse de Igor Dodon în această privință. 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load