Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Academicianul Teodor Furdui susține decizia Președintelui RM (FOTO)

29 aug. 2017,, 08:40   Politică
4580 1

Reputatul om de știință, Teodor Frudui și-a declarat susținerea pentru inițiativele Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon în domeniul consolidării sistemului de cercetare din țară, notează NOI.md.

Academicianul, Președinte al Sfatului academicienilor, ex-prim-vicepreşedinte al AŞM a avut o întrevedere cu consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

În cadrul discuției a avut loc un schimb de opinii privind starea de lucruri în domeniul cercetării și perspectivele reformării AȘM.

În special, academicianul Teodor Furdui a salutat nepromulgarea de către Președinte a Legii privind modificarea Codului Știintei și Inovării și Codului Educației. Aceste modificări comportă un înalt grad de risc și pot afecta serios și ireversibil cercetarea și distruge sistemul evaluării calității cercetărilor și atestării cadrelor științifice de înaltă calitate din Republica Moldova. Academicianul a menționat că la moment Președenția reprezintă principala instituție care manifestă un interes constructiv pentru implementarea reformelor fezabile în țară și evitarea exodului de cadre științifice.


Menționăm că anterior mai mulți oameni de știință, printre care academicienii Constantin Gaindric, Andrei Eșanu și Demir Dragnev au susținut decizia președintelui de a nu promulga Legea nr.190 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul cu privire la știință și Codul educației).

În cadrul discuției academicianul Teodor Furdiu a formulat un șir de propuneri menite să consolideze statutul Academiei de Știinte ca principal for de cercetare din țară, simbol al statalității. Au fost formulate, de asemenea, unele propuneri în domeniul politicii de cercetare și inovare care vor deschide noi orizonturi în domeniul științei. A fost reiterată, în acest context, disponibilitatea de conlucrare a Președintelui Republicii Moldova în vederea dezvoltării domeniului științei și inovării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?