Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Tentative periculoase de tensionare a relațiilor dintre Chișinău și Comrat

26 iun. 2013,, 11:48   Politică
5211 8
Foto: gagauzinfo.md
Adunarea Populară a Găgăuziei vrea să iniţieze un referendum pentru desprinderea de Moldova. Un grup de cetăţeni au adunat 5000 de semnături necesare pentru iniţierea referendumului.

Lista de semnături a fost prezentată Adunării Populare, care va demara acţiunile ulterioare. Informaţia a fost confirmată de Ivan Burgudji, deputat în legislativul de la Comrat, anunță Publika TV.

În același timp, analistul politic Oazu Nantoi susține că la 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea cu privire la statutul UTA Găgăuzia. Potrivit lui, tot Parlamentul are dreptul de a anula acest statut. “Sigur că acest statut este creat pe principii sovietice, pe etnicitate, ceea ce nu este în Europa. Este un fel de reflecţie a mentalității noastre din 1994, cînd Parlamentul a fixat nişte stereotipuri sovietice sub forma acestei autonomii. Statul Moldova este fragil, nu trebuie să isterizăm această situaţie. Trebuie să ne concentrăm pe caniculă, odihnă, recolta din toamnă, nu să facem speculaţii”, a menționat Nantoi.

La rîndul său, vicepreşedintele Parlamentului, Adrian Candu, susține că nu se pune chiar problema independenţei Găgăuziei. “E foarte important să tratăm subiectele cu atenţie deosebită şi să nu isterizăm societatea şi mediul politic. E vorba despre o adresare din partea unui număr de cetăţeni, care pun în discuţie și subiectul împuternicirilor date acestei autonomii prin lege. Aceste chestiuni se pot discuta, există şi o platformă în Parlamentul R. Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei. Există dreptul de autodeterminare a etniilor. Important e să nu isterizăm”, a subliniat Candu.

În același timp, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji, susține că o astfel de iniţiativă există, însă nu a fost examinată. “În principiu este posibil să facem un referendum, dacă în mai multe localităţi au fost colectate semnături. Pînă în 2015 este mult timp şi unele probleme ar putea fi rezolvate în cadrul Republicii Moldova. Nu cred că este un risc al separării de Republica Moldova. Cred că raţiunea va prevala”, a spus Burgudji.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?