Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Instituţiile medicale din Moldova vor trece în subordinea Ministerului Sănătăţii

15 iul. 2017,, 11:00   Societate
1805 0

Instituţiile medicale din Moldova vor trece în subordinea Ministerului Sănătăţii. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat vineri în prima lectură la şedinţa Parlamentului.

Potrivit documentului, instituţiile de învăţământ medical de stat, instituţiile de cercetare ştiinţifice din sistemul de ocrotire a sănătăţii, spitalele publice republicane, municipale, raionale, dar şi alte instituţii vor trece în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu excepţia instituţiilor medicale ale structurilor de forţă.

Directorii instituţiilor medicale vor fi aleşi în bază de concurs, iar ministerul va avea dreptul să-i numească şi să-i demită.

Autorul proiectului de lege, deputatul Partidului Democrat, Boris Golovin, a spus că de gestionarea spitalelor raionale se ocupă în prezent consiliile raionale, unde nu sunt specialişti în domeniul medicinii. De aceea ele nu pot oferi o recomandare profesională. De asemenea, consiliile nu au suficiente mijloace pentru întreţinerea spitalelor.

Iniţiativa democraţilor a fost criticată de opoziţie. Astfel, deputatul Partidului Socialiştilor, Oleg Cuciuc, a atras atenţia la faptul că consiliile raionale au investit în instituţiile medicale, iar acum li se ia statutul de fondator, însă mijloacele investite nu sunt compensate.


În opinia comunistului Oleg Reidman, dacă spitalele sunt luate de la consiliile raionale, atunci Guvernul trebuie să-şi asume şi achitarea creditelor pe care le-au luat consiliile pentru reparaţia şi modernizarea spitalelor.

Colega sa de partid, Elena Bodnarenco, a spus că guvernarea are încredere în primari şi preşedinţi de raioane doar atunci când au nevoie de voturi la alegeri.

"Legea va duce la politizarea instituţiilor medicale, deoarece directori vor fi numiţi de o persoană politică - de ministru", a spus ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?