Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce uneori cetățenii moldoveni nu pot beneficia la timp de servicii medicale

2 mar. 06:30   Societate
2394 0

Cetățenii moldoveni nu pot uneori să primească serviciile medicale de care au nevoie la timp din cauza lipsei unei planificări corecte, a sistemelor de informare învechite și a necesității de digitalizare a serviciilor medicale.

O astfel de opinie a exprimat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a atras atenția asupra problemei lipsei planificării, atît în ceea ce privește populația, cît și în ceea ce privește sistemul medical. Astfel, cetățenii s-au obișnuit să acționeze în regim de urgență, să-și rezolve problemele de sănătate atunci cînd acestea devin acute, nu-și planifică din timp acțiunile pentru tratarea bolilor cronice, deși știu că în cîțiva ani acest lucru ar putea duce la probleme mai grave.

Adrian Belîi consideră că, la fel ca în cazul unei nunți, care este planificată cu cel puțin șase luni înainte, această logică a planificării pe termen lung ar trebui să existe și în cazul propriei sănătăți, căci atunci cînd totul este pregătit din timp, nu există sentimentul de urgență și lipsă de timp. Iar lipsa planificării este una dintre problemele importante.

În plus, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a atras atenția asupra problemei sistemelor informaționale învechite în medicină, motiv pentru care prioritatea statului este digitalizarea tuturor serviciilor din sfera medicală.

El a precizat că Compania Naţională de Asigurări în Medicină și spitalele folosesc aproximativ 7-8 sisteme informatice diferite, care sînt învechite. Acestea nu pot fi modernizate pentru că firmele care le-au dezvoltat la vremea lor și le-au pus la dispoziție pentru utilizare nu au oferit posibilitatea de ale administra și nici posibilitatea de a le moderniza.


"Aceste sisteme nu se văd între ele și reiese că, în timp real, cînd se ocupă locurile libere, sistemul nu interacționează cu alte sisteme pentru ca utilizarea resurselor să devină mai rațională și pentru a asigura coordonarea între asistența medicală primară, spitale, furnizori de servicii și așa mai departe. Și din acest punct de vedere se primește că unele dintre sloturile de timp sînt foarte aglomerate, iar altele sînt libere. Și practic toate acestea este imposibil de schimbat în mod eficient", a declarat Adrian Belîi.

Potrivit specialistului, în prezent are loc conceptualizarea și crearea acestor structuri pe o altă bază informațională, pe alte platforme. Iar digitalizarea este o modalitate de a optimiza cu adevărat serviciile medicale.

Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a explicat că, din punct de vedere tehnologic și financiar, este foarte costisitor de construit un sistem integrat în medicină, astfel încît toate tipurile de servicii și module să se poată vedea între ele. De exemplu, pentru a digitaliza un spital mare, sînt necesare aproximativ 1,5-2 milioane de euro.

"Acum înmulțiți această sumă. Da, digitalizarea este foarte costisitoare. Dar mai apoi ea reduce exponențial cheltuielile și optimizează totul: și timpul, și banii, și productivitatea muncii crește", a subliniat Adrian Belîi.

2
1
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?