X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Guvernul Leancă nu-şi va duce mandatul pînă la capăt – opinie

7 iun. 2013,, 10:41   Politică
9751 10
Foto: flux.md
Opoziţia parlamentară consideră că noul Guvern va pica fie în ajunul, fie după summit-ul de la Vilnius. Previziuni în acest sens au făcut reprezentanţii PCRM şi PL în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” din 6 iunie.

„Sînt sigur că acest Guvern nu-și va duce mandatul pînă la sfîrșit, pentru că Vlad Filat a avut o înțelegere cu Dmitri Rogozin să compromită orice șansă a Republicii Moldova de integrare europeană”, a declarat deputatul PL, Valeriu Munteanu. El consideră că pînă sau după summit-ul de la Vilnius „se va găsi o soluție prin care să pice acest Guvern”. Munteanu a mai spus că liberalii aflați în opoziție „vor sta de veghe pentru a dejuca planul Moscovei”.

Deputatul PCRM Grigore Petrenco susţine că acest Guvern nu se deosebește cu nimic de cel precedent. Comuniștii califică Guvernul actual drept „unul interimar, care va încerca să se mențină pînă la summit-ul de la Vilnius”. Potrivit lui Petrenco, contradicțiile care au existat pînă acum între componentele alianței de guvernare nu au fost depășite, iar alegerile parlamentare urmează să aibă loc foarte curînd. PCRM mai consideră că acest Guvern „nu are niciun drept să conducă Republica Moldova, deoarece nu are mandatul poporului”.

„Guvernul Leancă este unul absolut legal, votat de 58 de deputați, care sînt reprezentanți ai poporului”, spune în replică Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituțională. Juristul afirmă că există toate premisele ca acest Guvern să-și ducă la bun sfîrșit mandatul, dacă vor fi întrunite două condiții. Prima ar fi respectarea cu strictețe a programului de guvernare, prezentat de Iurie Leancă în Parlament. A doua - ca reprezentanţii coaliției de guvernare să înțeleagă că orice succes este al întregii echipe, dar și orice nereușită, a concluzionat Nicolae Osmochescu.

Guvernul Leancă a primit, pe 30 mai, votul de încredere din partea noii majorități parlamentare, formată din 58 de deputați. Prezentînd programul de guvernare, Iurie Leancă, a subliniat faptul că integrarea europeană, reformarea justiției, toleranța zero față de fenomenul corupției, precum și crearea noilor locuri de muncă vor fi obiectivele strategice prioritare ale noii echipe guvernamentale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?