Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Aflarea oricăror trupe militare străine pe teritoriul Moldovei - neconstituțională

2 mai. 2017,, 19:15   Politică
1593 0

Aflarea oricăror trupe militare străine pe teritoriul Republicii Moldova constituie o încălcare a prevederilor constituţionale referitoare la independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum şi a dreptului internaţional.

Aceasta este decizia Curţii Constituţionale (CC), publicată marţi.

La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituţională la 26 mai 2014 de deputaţii liberali Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega şi Corina Fusu privind interpretarea articolului 11 din Constituţie cu privire la neutralitatea republicii.

Potrivit hotărîrii CC, "ocupaţia militară a unei părţi a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralităţii, precum şi lipsa recunoaşterii şi a garanţiilor internaţionale a acestui statut nu afectează validitatea prevederii constituţionale referitoare la neutralitate".

"În cazul unei ameninţări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituţionale, precum independenţa naţională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autorităţile Republicii Moldova sînt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora", consideră Curtea.

Potrivit hotărîrii, "neutralitatea modernă nu exclude cooperarea cu membrii alianţelor sau cu alianţele militare în scopul consolidării capacităţii de apărare a Republicii Moldova, atîta timp cît aceştia pot să convină asupra problemelor cheie. În acest context de parteneriat, operaţiunile de menţinere a păcii sînt perfect compatibile cu neutralitatea".

"Participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Naţiunilor Unite, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare, etc., care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate", se arată în hotărîrea CC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?