Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Garanția depozitelor bancare va fi majorată

8 apr. 2017,, 15:30   Economie
3203 0

În Moldova garanția depozitelor bancare va fi majorată pînă la 20 mii lei pentru persoanele fizice de la 1 ianuarie 2018, cu mai mult de 3 ori - de la 6 la 20 mii de lei.

Acest lucru este prevăzut de amendamentele la Legea cu privire la garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar, adoptate anterior de Parlament, legea fiind publicată în ultimul număr al Monitorului Oficial, transmite NOI.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de deputații Parlamentului: Iurie Leancă, Eugen Carpov și Ștefan Creangă, în scopul de a-i proteja pe deponenții bancari din Moldova.

Ei au propus ca în caz de retragere de către BNM a licenței băncii comerciale și a începutului procesului de lichidare silită a băncii, din cauza falimentului să-i fie garantată achitarea din Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancarfiecărui deponent, indiferent de numărul, mărimea sau valuta depozitelor în funcție de limita de garanție în valoare de 20 mii de lei.

Este preconizat că o asemenea decizie va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului bancar, va spori nivelul încrederii cetățenilor în bănci și va permite mărirea volumului depozitelor atrase de bănci.

Totodată, este de așteptat ca odată cu apariția unor mecanisme suplimentare de colectare a veniturilor și formarea Fondului de garantare a depozitelor,autoritățile vor mări semnificativ suma depozitelor bancare garantate pentru cetățeni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?