Ostalep: Ne așteaptă decizii istorice (VIDEO)

21 mar. 2017,, 17:00   Politică
13295 20

În următorii doi ani Germania va restabili parteneriatul său strategic cu Federația Rusă, iar accentele Uniunii Europene se vor baza anume pe o relație mai strînsă din punct de vedere economic cu Federația Rusă.

Despre aceasta a declarat în cadrul unui interviu pentru NOI.md, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate Valeriu Ostalep. Potrivit lui, principalele direcții de colaborare dintre cele două țări vor viza relațiile comercial-economice, problema securității în Ucraina, dar și problema Transnistreană. Întrebat de ce crede că Germania planifică să-și aprofundeze relațiile anume cu Rusia, Ostalep a punctat că după sancțiunile reciproce dintre părți, care nu s-au soldat cu vreun rezultat, Germania și-a dat seama că o cooperare cu Rusia ar fi doar în favoarea Uniunii Europene.

În legătură cu aceste decizii care vor avea loc pe plan mondial, Ostalep este de părerea că Moldova trebuie să ia măsurile de rigoare. Asta deoarece schimbările care se vor produce vor deschide noi posibilități pentru țara noastră, iar politicienii trebuie să se orienteze din timp din punct de vedere economic și politic.

“UE va trece din punct de vedere instituțional printr-o reformă foarte serioasă în următorii 2-3 ani. Asta se va răsfrînge, în primul rînd, asupra atenției pe care o va oferi UE în sensul minimalizării. Eu astăzi pot sa spun că țările ca Ucraina, Republica Moldova vor dispărea practic de pe agenda UE. Instituțiile principale UE se vor concentra pe reforma sa. Germania, după ieșirea Marii Britanii din UE, va fi statutul cu cea mai mare pondere de inițiative și propuneri, în ce direcții trebuie să meargă UE, iar avînd în vedere versiunea mea, cum că accentul va fi pus pe un parteneriat cu Rusia, puteți să va imaginați cît de departe sînt realitățile Republicii Moldova, conducerea și abordarea subiectelor economice față de această descriere făcută?!”, susține Ostalep.

Reieșind din aceste schimbări majore care vor avea loc la nivel mondial, Ostalep consideră că Republica Moldova trebuie să tragă concluziile de rigoare, iar politicienii trebuie să elaboreze un plan de acțiuni concret privind colaborarea Republicii Moldova cu Federația Rusă.” SUA și Germania vor lua cu totul alte decizii, eu le numesc istorice, pentru ca ele vor determina politica noastră în următorii 5-7 ani, iată de ce este important să nu rămînem repetenți și în așteptarea creditelor și împrumuturilor din parte donatorilor externi”, a conchis acesta.

Toate aceste declarații, potrivit lui Ostalep, se vor confirma și după întrevederea din luna mai a președintelui Federație Ruse, Vladimir Putin cu cancelarul german Angela Merkel .


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?