Președintele Comisiei de la Veneția, despre modificarea sistemului electoral

Președintele Comisiei de la Veneția, despre modificarea sistemului electoral

Orice modificare a sistemului electoral trebuie să întrunească trei condiții de bază, a declarat astăzi președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită la Chișinău, informează NOI.md.

Oficialul european a declarat că instituția este gata să acorde expertiza necesară pentru modificarea legislației electorale din Moldova, însă decizia finală aparține Parlamentului și societății.  

„Comisia nu se va amesteca în alegerea modelului electoral, este decizia suverană a țării, dar sîntem gata să vă împărtășim experiența noastră, practicile bune care ar putea fi preluate. E important să fie respectate însă trei condiții: 1. orice modificare a legislației electorale trebuie efectuată cu cel puțin un an înaintea scrutinului electoral; 2. trebuie să existe un proces vast, cuprinzător de dezbateri cu implicarea tuturor actorilor societății; 3. reforma electorală trebuie să fie adoptată în urma identificării unui consens larg la nivelul clasei politice”, a precizat Gianni Buquicchio.

Președintele Comisiei de la Veneția a remarcat că în anul 2013 Comisia de la Veneția a avizat negativ o inițiativă cu privire la introducerea sistemului de vot uninominal, întrucît atunci era îngrijorată de posibile influențe ale mediului de afaceri asupra sferei politice. În opinia lui, la ora actuală situația s-a schimbat.

„La acea vreme, ținînd cont de cadrul social general din țară, existau îngrijorări că un astfel de sistem ar putea să lase spațiu de influențe din partea unor oameni de afaceri asupra forțelor politice”, a comentat Gianni Buquicchio.

Președintele Comisiei de la Veneția s-a referit și la inițiativa lui Igor Dodon cu privire la extinderea împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului. Oficialul a subliniat că orice modificare a Constituției nu trebuie să afecteze echilibrul puterilor în stat. „Comisia de la Veneția este dispusă să discute cu președintele, Parlamentul, Guvernul pentru a identifica cele mai multe soluții”, a adăugat Buquicchio.
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load