Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Expert: Nimeni nu va investi în Moldova, unde corupţia va fi, practic, legalizată

23 dec. 2016,, 10:00   Politică
3911 4

"Nimeni nu va investi într-o ţară unde corupţia va fi, practic, legalizată", consideră directorul de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi.


Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ea a spus că cetăţenii care nu au declarat veniturile ilegale vor fi acum avantajaţi în faţa cetăţenilor ce respectă legea.

"Liberalizarea nu le oferă nimic celor care au achitat conştiincios impozitele. Adoptarea legii va fi o nouă palmă dată contribuabililor conştiincioşi", susţine expertul.

Directorul executiv al centrului analitic "Expert-Grup", Adrian Lupuşor, consideră că "adoptarea legii în redacţia actuală poate încălca cooperarea cu partenerii externi, deoarece FMI, Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii pledează pentru revizuirea serioasă a documentului şi pentru consultarea lui publică".

El nu crede că adoptarea legii va contribui la îmbunătăţirea climatului investiţional, aşa cum declară autorii documentului.

"Se presupune că, graţie liberalizării, în Moldova vor veni mai mulţi bani din zonele off-shore. Consider că Moldova nu este într-o situaţie chiar atât de disperată încât să accepte nişte bani atât de dubioşi", a spus expertul.

Potrivit lui, nu trebuie uitat că există pericolul spălării de bani.

"De exemplu, ce poate împiedica un răufăcător să legalizeze capitalul străin nedeclarat printr-un cetăţean moldovean?", se întreabă expertul.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei, Vladislav Cîrlan, a recunoscut că mai sunt multe probleme care posibil că vor fi soluţionate în avizul oficial al Guvernului în privinţa acestui proiect de lege.

Proiectul legii cu privire la liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, adoptat de Parlament în prima lectură, oferă posibilitate persoanelor fizice şi juridice să-şi înregistra bunurile nedeclarate, achitând un impozit de 2% din valoarea acestora până la 15 aprilie 2017. Procedura prevede că înregistrarea bunurilor nu necesită un răspuns la întrebarea prin ce mijloace aceste bunuri au fost dobândite. Proiectul a trezit nemulţumirea în societatea civilă, care consideră că scopul adevărat al legii este de a legaliza cu pierderi minime bunurile dobândite ilicit.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?