Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Pierderile bugetului în urma contrabandei cu zahăr, în 2013, ar putea ajunge la 180 mil. lei

13 mar. 2013,, 11:13   Economie
3106 2
Foto: sitemostov.ru
Pierderile bugetului de stat în urma contrabandei cu zahăr, în anul 2013, ar putea ajunge la 180 milioane de lei. Aceasta este concluzia la care a ajuns grupul de lucru al Consiliului pe filiera de produs "Sfeclă de zahăr, zahăr şi produse procesate". Grupul a analizat vînzările de zahăr şi volumele de contrabandă, care, în primele şase săptămîni ale anului 2013, s-au ridicat la 40% din totalul vînzărilor de zahăr.

Potrivit datelor pe luna februarie şi prima săptămînă a lunii martie, luînd în considerare nivelul mediu de consum al zahărului în lunile ianuarie-martie în ultimii cinci ani (aproape 15 mii tone), precum şi valoarea vînzărilor legale de zahăr în primul trimestru al anului 2013 (6400 tone), contrabanda cu zahăr în Republica Moldova în această perioadă va atinge nivelul de aproximativ 8,3 mii tone – ceea ce constituie 56% din volumul comercializărilor pe piaţa internă.

Dat fiind nivelul actual al preţurilor de vînzare cu amănuntul a zahărului (în medie 13,3 lei / kg), pierderile bugetului de stat din cauza contrabandei cu zahăr, în primul trimestru al acestui an, vor constitui cel puţin 20 milioane de lei. Luînd în considerare variaţiile sezoniere ale nivelului vînzărilor de zahăr şi preţul la acesta, pierderile bugetare cauzate de neîncasările TVA din contrabanda zahărului, într-un an pot depăşi 108 milioane de lei. Adăugînd la această sumă rambursarea TVA (aproximativ 73 mil. lei), pentru exportul legal de zahăr (34 mii t), suma pierderilor bugetului de la majorarea cotei TVA la zahăr în acest an va constitui cel puţin 180 milioane de lei.

În luna februarie 2013, conducerea Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova a prezentat o analiză a situaţiei din sector în cadrul consultaţiilor cu reprezentanţii MAI, ai misiunii EUBAM, ai Serviciului Vamal, ai Centrului Naţional Anticorupţie şi s-a asigurat de susţinerea acestora în soluţionarea problemei contrabandei cu zahăr.

Ca rezultat, la sfîrşitul lunii februarie, colaboratorii MAI au reţinut în raionul Criuleni două autovehicule de mare tonaj încărcate cu zahăr de contrabandă. MAI a organizat colectarea informaţiei referitor la contrabanda cu zahăr în regim de "linie fierbinte". O linie fierbinte este deschisă şi la Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (tel. 022- 228021, e-mail: upzm.moldova@gmail.com).

Experții propun structurilor de putere ale Republicii Moldova să analizeze posibilitatea de a reduce TVA-ul la zahăr de la 20 la 8% - la nivelul care a fost în vigoare pînă la 1 ianuarie 2013.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?