Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Vlad Filat recunoaşte că modelul de guvernare în baza partajării funcţiilor este nefuncţional

1 mar. 2013,, 14:30   Politică
4245 1
Foto: gagauzinfo.md
"Modelul de guvernare în baza partajării funcţiilor în stat, instituit de Alianţa pentru Integrare Europeană încă în 2009, s-a dovedit a fi nefuncţional", susţine premierul Vlad Filat, liderul PLDM.

Potrivit Agenţiei "Infotag", Filat a menţionat joi seară, în cadrul unei emisiuni la N4, că "modelul pe care l-am avut pînă acum nu funcţionează".

"Este disproporţionat. Trebuie să discutăm acest lucru şi să luăm anumite decizii. Asta nu înseamnă că acordul va fi schimbat în esenţă. Dar, evident, anumite detalii trebuie schimbate", a declarat Vlad Filat, fără a preciza ce anume trebuie schimbat.

Întrebat dacă doreşte ca PLDM să-i revină funcţia de procuror general, premierul a reiterat că o astfel de abordare este eronată.

"PG, CNA, ministerele, Guvernul, Parlamentul sînt instituţii ale statului şi trebuie să fie funcţionale. Delegarea în funcţie a conducătorilor acestor instituţii trebuie să se facă potrivit unui sistem de selectare bazat pe profesionalism", a spus Filat, precizînd că va insista în continuare anume asupra acestui aspect.

În ceea ce priveşte iniţiativa PCRM de a înainta o moţiune de cenzură Guvernului şi declaraţiile PD că va susţine iniţiativa, premierul a menţionat că "socotelile făcute acasă nu întotdeauna se potrivesc cu cele din tîrg".

"PCRM a înaintat această moţiune de cenzură pentru că a avut o înţelegere cu PD că vor vota împreună pentru demisia Guvernului. Nu vreau să anticipez, vom vedea ce se va întîmpla pe 5 martie", a precizat Filat, care a menţionat că poziţia PD în acest conflict a fost una previzibilă, avînd în vedere demersurile şi acţiunile adoptate de PLDM după raidurile din 2011, cazul din Pădurea Domnească şi demiterea prim-vicespicherului Vlad Plahotniuc.

PCRM deţine 34 mandate în Parlament, PD - 15, PL - 12, PLDM - 31, deputaţi neafiliaţi - 9. Astfel, pentru ca Executivul să fie demis, este nevoie de votul PCRM + PD + 2 deputaţi neafiliaţi (49+2=51).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?