Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Peste 30 de ani, lansarea unui satelit în spaţiu va fi imposibil de realizat

30 ian. 2013,, 16:54   Ştiinţă şi IT
4113 0
Foto: axgig.com
Astronomii ruşi trag un semnal de alarmă, avertizînd că, în treizeci de ani, lansarea pe orbită a unui satelit va fi o sarcină imposibil de realizat din cauza gunoiului spaţial.

“Lună de lună, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) trebuie să efectueze mai multe manevre de repoziţionare pentru a evita coliziunea cu deşeurile spaţiale”, a explicat Lidia Rîhlova, şefa Departamentului de Astrometrie de pe lîngă Institutul de Astronomie al Academiei de Ştiinţe a Rusiei.

Din cauza numărului mic de radare şi observatoare, astronomii ruşi sînt lipsiţi de capacitatea de a detecta corpurile mici cereşti, care includ, între altele, şi deşeul spaţial, a afirmat aceasta, în cadrul unui forum al astronomilor din Rusia, ce se desfăşoară zilele acestea la Moscova.

Potrivit expertei ruse, respectivele corpuri mici cereşti se deplasează de-a lungul orbitei cu o viteză de 15 de kilometri pe secundă – mai repede decît viteza glonţului.
Astfel, în cazul unei coliziuni cu un satelit sau un astronaut, care ar ieşi pentru o misiune în spaţiu deschis, consecinţele ar fi dintre cele mai grave.

ONU a înfiinţat recent o comisie pentru examinarea problemei, dar aceasta nu poate să se decidă încă în ce mod să fie neutralizat gunoiul spaţial. Unul din proiectele cele mai fantasmagorice luate în discuţie vizează amplasarea pe orbita Pămîntului a unei plase gigantice, capabilă să protejeze sateliţii şi Staţia Spaţială Internaţională de posibile deşeuri spaţiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?