X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

R. Moldova va putea cumpăra gaze pe platforma colectivă a UE

26 mar. 2022,, 12:30   Economie
4146 0

Ţările din Uniunea Europeană au decis vineri să dea Comisiei Europene mandatul de a face achiziţii comune de gaze, după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID-19, în contextul în care războiul din Ucraina duce la creşterea preţurilor la energie, iar unele țări sunt foarte dependente de gazul rusesc.

Platforma de achiziţii comune a UE va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi celor trei state legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia), se precizează în concluziile summitului de la Bruxelles, relatează Mold-street.com.

Decizia a fost luată de liderii celor 27 de state, după ore bune de negocieri dificile.

Bruxelles-ul vrea să reducă achiziţiile europene de gaz rusesc cu două treimi în acest an.

Prin comasarea cererii, Comisia intenţionează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor.


Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

Statele UE importă anual circa 200 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, în special de la Gazprom.

„În anii următorii, ținta noastră este de cel puțin 50 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce va înlocui o treime din toate livrările de gaz către Europa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Moldova va împrumuta 300 milioane USD pentru a face stocuri de gaze

De notat că Guvernul Republicii Moldova planifică să împrumute 300 milioane de dolari (peste 5,5 miliarde de lei) pentru a achiziționa gaze naturale de la furnizori/traderi de pe piețele regionale, cu ulterioara stocare a acestora în depozitele subterane din regiune.

Aceasta pentru că există riscul ca de la 1 mai 2022, Gazprom să nu mai livreze gaze, pentru că prevederile acordului de la finele lunii octombrie 2021 nu pot fi îndeplinite.

Republica Moldova se consideră a fi una din cele mai vulnerabile țări din Europa de Sud-Est în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, iar faptul că sunt importate 100% dintr-o singură sursă (Gazprom) este un risc major „pentru statul nostru în cazul limitării pe o perioadă îndelungată”, a livrării metanului.

Menţionăm că în prezent Republica Moldova importă gaze la un tarif de circa 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în condiţiile în care la bursele internaţionale metanul a ajuns la cotaţii astronomice, de la 1 aprilie preţul ar putea creşte semnificativ şi depăşi nivelul de 1.000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Un alt risc major este războiul din Ucraina, care poate provoca şi o blocare a livrărilor de gaze din Rusia. Deocamdată, livrările nu au fost afectate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?