Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

A fost semnat un nou acord important privind furnizarea gazelor către Moldova

30 mai. 14:30   Economie
11009 1

SA „Moldovagaz” și compania elenă „Mediterranean Holding” (MIH Mediterranean Infrastructure Holding) au semnat un acord de cooperare în format „lanț de valoare” privind furnizarea gazelor naturale lichefiate.

După cum a anunțat serviciul de presă al Moldovagaz, documentul presupune opțiunea livrării de gaze naturale în țară în volum de 0,6-1 miliarde de metri cubi anual prin Tronsonul Transbalcanic.

„Datorită acestui acord și dezvoltării de rute noi, obținem opțiunea furnizării fiabile de gaze naturale pentru a corespunde cerințelor pieței din Republica Moldova. sîntem convinși că Tronsonul Transbalcanic oferă multe oportunități. SA „Moldovagaz”, împreună cu „Mediterranean Holding”, sînt decise să ia în considerație și să valorifice aceste posibilități”, a declarat Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”.

„Sînt încîntat și mîndru să anunț această inițiativă energetică, care evidențiază interesul comun, exprimat în furnizarea de resurse energetice pentru piața din Republica Moldova, precum și a regiunii în ansamblu. Acest acord subliniază importanța Greciei ca punct de interconexiune pe Tronsonul Transbalcanic și, în același timp, importanța Moldovei ca punct de legătură transfrontalieră de gaze. „Moldovagaz” și „Mediterranean Holding” intenționează să lucreze împreună asupra proiectelor pe termen lung, care vor contribui la eficiența și securitatea energetică în regiune”, a declarat Theodore Theodoropoulos, fondatorul și șeful „Mediterranean Holding”.

De menționat că, contractul de vînzare-cumpărare a gazelor naturale, semnat la 29 august 2022 de SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, a expirat în luna aprilie 2024, și „Moldovagaz” deja achiziționează gazele naturale pe piața liberă, inclusiv de pe platformele bursiere.


Astfel Grecia, luînd în calcul importanța Tronsonului Transbalcanic, poate deveni punctul optim de aprovizionare neîntreruptă cu gaze naturale lichefiate a SA „Moldovagaz”, asigurînd pe deplin diversificarea energetică în regiune per ansamblu.

12
1
0
0
37

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?