Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Chișinăul și Tiraspolul au discutat despre reluarea circulației trenurilor spre Moscova

12 noi. 2021,, 17:00   Economie
4322 0

Chișinăul ar putea majora volumele de marfă transportată pe cale ferată cu utilizarea segmentului din or.Bender și a celui din stânga Nistrului, în condițiile înlăturării barierelor artificiale și nefondate. În plus, Chișinăul este gata să reia circulația trenurilor internaționale de pasageri pe rutele "Kiev-Chișinău" și "Moscova-Chișinău".

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unei noi ședințe a grupurilor de lucru din Chișinău și Tiraspol pentru transport feroviar și comunicații, care a avut loc astăzi, 12 noiembrie. Această ședință a fost a doua în acest an. Prima a avut loc pe 25 mai 2021, relatează Noi.md .

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare din Moldova, în cadrul ședinței, experții de pe ambele maluri ale Nistrului au discutat aspecte referitoare la organizarea circulației trenurilor internaționale de pasageri de pe rutele ,,Kiev-Chișinău” și ,,Moscova-Chișinău”, fiind reiterată propunerea Chișinăului de a relansa deplasarea fără impedimente a acestora și cu garantarea integrității materialului rulant de tracțiune prin perimetrul regiunii transnistrene.

Partea moldovenească a evidențiat că reieșind din necesitarea reducerii sarcinii asupra infrastructurii rutiere de pe întreg teritoriul Republicii Moldova să fie analizate posibilitățile de majorare a volumelor de marfă transportată pe cale ferată cu utilizarea segmentului din or.Bender și a celui din stânga Nistrului, în condițiile înlăturării barierelor artificiale și nefondate în calea circulației nestingherite.

Referitor la reiterarea mesajului experților de la Tiraspol de a deschide importul de produse petroliere prin punctul de trecere ,,Slobodca-Colbasna” s-a reamintit că în prezent asemenea importuri au loc prin punctul „Novosaviţcaia-Cuciurgan” (Hotărârea Guvernului nr.1232/2016) și prin alte puncte agreate între autoritățile competente ale Republicii Moldova și Ucrainei.


Cu privire la tematica plăților pe diverse aspecte din sfera feroviară s-a accentuat că acestea reies din cuantumurile stabilite de cadrul normativ în vigoare, acordurile bilaterale dintre Republica Moldova și statele respective, infrastructura aflată la balanța Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova” și raționamente tehnice.

A fost menționat necesitatea evitării dublării tarifelor și uniformizării pe întreg teritoriul țării, dar și renunțarea la abordări diferențiate și discriminatorii ce instituie dificultăți injuste.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?