X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Tatiana David: ”Fiecare învățător se mîndrește cu discipolii săi, care s-au afirmat în viață și au atins culmi înalte”

6 oct. 2020,, 18:05   Interviuri
25432 0

Recent, liceul în numele lui N.Necrasov din Strășeni și-a marcat jubileul de 60 ani. În acest răstimp, l-au absolvit destui oameni, care au obținut succese în diverse domenii și un renume nu doar în Moldova. Ca și celelalte instituții școlare din țară, în prezent liceul trăiește una dintre cele mai complicate perioade, provocate de pandemia coronavirusului. Despre prezentul liceului, despre problemele cu care se confruntă, despre speranțele care-l inspiră, am discutat cu directoarea Tatiana David.

Tatiana Petrovna, cum vă isprăviți cu infecția coronavirusului? Unde credeți că e mai dificil – în liceele din capitală, sau în cele raionale?

Să ne isprăvim cu infecția coronavirusului ne ajută sistemul elaborat în baza recomandărilor modelului ales de organizare a procesului de studii, aprobat de Ministerul educației, culturii și cercetării. Fiecare angajat al liceului are anumite obligații în îndeplinirea cerințelor de prevenire a extinderii infecției. Reieșind din faptul că avem un număr mic de elevi (cu toții – în schimbul I) , e mai simplu să respectăm cerințele și recomandările privind distanța socială și purtarea măștilor, e mai lesne să respectăm regimul de dezinfecție a claselor și de aerisire a lor după fiecare lecție. Problema e că a sporit povara asupra cadrelor didactice și angajaților liceului. Plus la obligațiile lor de bază, ei trebuie să aibă grijă de respectarea tuturor cerințelor cu masca pe față. Și copiilor le vine mai greu, deoarece masca face vorbirea pedagogului mai dificilă. Relațiile cu părinții au loc la distanță, ceea ce îngreuiază legătura inversă și informarea deplină a tuturor părinților.

Eu cred că pedagogilor din liceele capitalei le este și mai greu. Acolo clasele au un număr mare de elevi, lecțiile au loc în două schimburi sau în alternanță, studii online - lecții în școală. Povara asupra cadrelor didactice se dublează.

Elevii se deplasează cu transportul public, ceea ce sporește riscul contaminării.


Cum a fost experiența trecerii la studiile online?

Experiența trecerii la studiile online a fost și utilă, dar și dificilă: nu toate cadrele didactice posedau profund tehnologiile informaționale, nu toți elevii aveau acces la internet, și nu toți participanții la procesul educațional dispuneau de gadgeturile necesare pentru lecțiile online.

Multe instituțiile educaționale din țară duc lipsă de cadre didactice. V-a ocolit această nenorocire?

Pentru actualul an de studii liceul este pe deplin completat cu cadre didactice.

Știu, că elevii Dvs. ocupă locuri de frunte la olimpiade republicane, concursuri internaționale. Care-s direcțiile cele mai puternice?

Atuu-rile noastre: dezvoltarea abilităților de cunoaștere a elevilor, dezvoltarea potențialului și educarea unei personalități competitive, care să se regăsească și pe piața studiilor, și pe cea a muncii, și într-un final – în viața social-economică. Elevii noștri confirmă acest fapt, ei permanent demonstrează succese academice, de creație, artistice înalte și la nivelul raional, dar și la cel republican.

Mulți dintre absolvenții Dvs. au obținut rezultate frumoase, au devenit antreprenori renumiți, demnitari publici de rang înalt, s-au manifestat în sfera umanitară. Mai apar ei pe la alma-mater, mai acordă vre-un ajutor ?

Da! Fiecare învățător se mîndrește cu elevii săi, care s-au afirmat în viață și au atins culmi înalte. O asemenea mîndrie noi, pedagogii liceului în numele lui N.A.Necrasov din or. Strășeni, avem pentru absolventul a.1974 Vasile Chirtoca, președintele companiei DAAC Hermes, sponsorul nostru constant.

Există o expresie: «Găsește un elev, ca apoi să ai de la cine învăța ». De la el putem multe învăța în prezent: caracterul energic, spiritul gospodăresc, fermitatea, optimismul, abilitatea de a-și respecta promisiunile.

În zilele noastre dificile, școala se confruntă cu tot mai multe probleme și este greu să găsești un om care să perceapă nevoile altora ca pe ale sale, și este minunat că asemenea oameni există totuși! Colectivul nostru pedagogic, Asociația părinților, toți elevii liceului îi poartă recunoștința pentru caritatea, ajutorul de sponsorizare, mărinimia, receptivitatea și bunăvoința sa. A făcut foarte multe pentru liceul nostru: au fost achiziționate mijloace tehnice ( TV cu plasmă, computere, laptopuri), au fost create condiții sanitar-igienice pentru confortul și comoditatea elevilor, a fost reparată clădirea liceului, copiii din familiile social-vulnerabile și cele numeroase au primit ajutoare materiale. Dl Vasile Chirtoca nu oferă doar ajutor material – el ne oferă bucurii și speranța că liceul se va dezvolta în continuare.

Au trecut 46 de cînd el a absolvit școala. În tot acest răstimp dl Chirtoca nu uită să vină la tradiționala serată a absolvenților. Ne pare bine că în persoana sa avem un om receptiv și săritor la nevoie, care este mereu gata să ne ajute și să pună umărul la rezolvarea problemelor noastre.

Cu ce idei și cu ce speranțe ați intrat în noul anu de studii ?

L-am început cu entuziasm și speranța că totul va fi bine, lucrurile se vor așeza și vom putea organiza un proces de studii de calitate, vom putea pregăti elevi cu o poziție activă de viață.

Ce le doriți colegilor Dvs. cu ocazia sărbătorii preofesionale, marcată ieri?

Îi felicităm pe minunații oameni care și-au consacrat viața muncii de pedagog, au dăruit elevilor nu doar cunoștințe, ci și dragostea lor. Munca profesorilor nu este doar muncă, este o adevărată vocație, de care trebuie să te apropii cu inima deschisă și bunătate sufletească. Le mulțumesc tuturor colegilor – pedagogi pentru căldură sufletească, înțelepciune, onestitate și răbdare. Vă doresc fericire și sănătate, ardoare și creativitate în muncă, ca să educați multe alte generații demne, deștepte, culte. Felicitări cu ocazia Zilei învățătorului!

Mijloacele necesare reparației liceului au fost oferite de absolventul școlii din Strășeni Vasile Chirtoca.

Vasile Chirtoca este întotdeauna un oaspete așteptat în școala natală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?